Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-07

PLATZER: POS NETTOUTHYRNING TROTS CORONA, SVÅRARE NÅ MÅL 2020

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Platzer vittnar om en avvaktande marknad i spåren av corona men bolaget kunde ändå fortsätta visa en positiv nettouthyrning under det andra kvartalet.

"En tydlig konsekvens av corona är att både fastighetsägare och potentiella hyresgäster har avvaktat med att ta beslut om att göra affärer, vilket inneburit att både fastighetsmarknaden och hyresmarknaden har varit klart trögare än normalt under andra kvartalet", skriver vd P-G Persson i delårsrapporten.

I det korta perspektivet innebär den minskade efterfrågan att Platzer inte kommer igång med planerade projekt kopplade till hyresgästanpassningar i den takt som bolaget önskar och även att Platzer gör en försiktigare värdering av sina pågående projekt.

En avvaktande fastighetsmarknad innebär också i det korta perspektivet att det är svårare för Platzer att nå sina tillväxtmål för 2020.

"Ambitionen är att hälften av vår tillväxt skall komma från nettoförvärv och andra hälften genom investeringar i egna projekt. Eftersom pågående projekt löper på enligt plan påverkar inte det vår tillväxt negativt. Om det fortsatt är en avvaktande fastighetsmarknad under hösten blir det däremot svårare att nå tillväxtmålen för året. Positivt i sammanhanget är att yielderna i Göteborg för kontorsfastigheter är oförändrade sedan samma period föregående år medan det fortfarande finns en nedåtgående yieldtrend inom logistikfastigheter", skriver vd.

På längre sikt påverkas Platzer som bolag av en sämre hyresmarknad med en minskad uthyrningstakt genom att bolagets fastigheter inte blir fyllda och att bolaget därmed inte får in hyresintäkter i den utsträckning vi har räknat med.

I sina fastighetsvärderingar har Platzer valt en försiktig hållning mot bakgrund av den ökade osäkerheten under det andra kvartalet.

"Den substansvärdesökning vi har haft i flera kvartal i rad har därmed uteblivit i detta. Jämfört med samma kvartal föregående år har dock EPRA NAV ökat med nästan 17 procent, vilket är klart över vårt finansiella mål om 10 procent årligen", skriver vd.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.