Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-01

PM NYHETER I KORTHET LÖRDAG-MÅNDAG 30 OKTOBER-1 NOVEMBER

SKÄRPNING! Förbjud Riksbankens sex beslutsfattare att direktäga aktier eller överlåt deras värdepappersportföljer till en extern förvaltare. Det är två förslag för att minska ledamöternas intressekonflikter när de fattar beslut. (SvD-lör)


TILLFÄLLIG CEMENTLÖSNING. Länsstyrelsen på Gotland fattade på fredagseftermiddagen beslut om att ge Cementa grönt ljus för en tillfällig lösning som möjliggör fortsatt produktion efter den 1 november. (DI-lör)


KÖP AVANZA. Avanzas tillväxt och skalbarhet imponerar. Värderingen är utmanande, men i DI:s huvudscenario finns det mer att hämta i aktien. (DI-mån)


"FÖRE-DETTA-VARUMÄRKE". För Kinas unga trendkänsliga konsumenter är Volvo Cars ett "före detta-varumärke", säger fordonsindustriexperter i Kina till DI. De är mer intresserade av nya elbilsmärken, speciellt inhemska. (DI-lör)


ENIGA. Ledarna för G20-länderna har godkänt förslaget om att införa en global bolagsskatt. (TT-SvD-sön)


CIGARRER. Räkna inte med att ESG-fonder eller alla politiskt korrekta svenska institutioner kastar sig över Swedish Matchs cigarrverksamhet när den knoppas av nästa år. Men den som uppskattar låga p/e-tal och hög direktavkastning borde däremot känna doften av en fin affär. (DI-lör)


STÅLLYFT. Bidenregeringen har i helgen öppnat för tullfri import av stål och aluminium från EU till USA. Svensk stålindustri, som redan rider på en återhämtningsvåg, är vinnare på utvecklingen. (SvD-DI-mån)


SWEDBANK STANNAR KVAR. Swedbank är och förblir svenskt, försäkrar ordföranden Göran Persson angående regeringens bankskatt. "Swedbank är i grunden svenskt och tänker förbli svenskt, naturligtvis", säger Göran Persson till DI. (DI-mån)


FRAKTFLYGET LYFTER. Hungern efter varor är hög och sjöfarten har korkat igen. "Spökflygplan" med tomma stolar och fulla bukar korsar jorden. Flygfraktsboomen kommer att hålla i sig, spår branschaktörer. (SvD-mån)


PROTEST. Facket fortsätter ta strid mot SAS planer på att utöka verksamheten med bemanningsföretag och undvika regler om att återanställa piloter som fick gå under pandemin. Anställda kräver att staten agerar, men några planer på att styra bolaget i någon riktning har regeringen inte. (DI-lör)


NORDNET VÄRT MER. Den höga tillväxten i Nordnet bör motivera en högre värdering och aktien är långsiktigt köpvärd. (DI-lör)


GRÖNT BAKSLAG. Efter ett rekordartat fjolår har aktier kopplade till grön energi åkt på ett bakslag i år, samtidigt som traditionella oljebolag rusat. (DI-mån)
Författare Direkt-SE