Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-16

Positiva handelssignaler drar upp börsen

wysiwyg_image

 Stockholmsbörsen stod på torsdagsmorgonen inför en öppning över nollstrecket, sedan det senaste dygnets handel i New York och Asien bjudit på fallande kurser men ändå stängt klart över bottennivåerna.

På handelskrigsfronten skönjdes en viss ljusning mellan USA och Kina, som i slutet av månaden enligt uppgifter till Reuters kommer att skicka en handelsdelegation till USA för samtal med det amerikanska finansdepartementet.

"Efter sammanbrottet i juni har det inte varit några officiella handelsdiskussioner mellan de båda länderna. Även om det är långt till ett avtal väcker ändå beskedet förhoppningar om att det senaste årets upptrappning i handelskriget kan brytas", kommenterar SEB i ett morgonbrev.

I förhållandet till Turkiet märktes dock inget töväder, sedan Turkiet kraftigt höjt en rad tullar på amerikanska varor.

Hemma i Sverige har ICA rapporterat ett kvartalsresultat som inte levde upp till förväntningarna.

Vid 8.20-tiden pekade terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index 0,7 respektive 0,3 procent upp. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index med 0,9 procent.

På Wall Street stängde de ledande indexen 0,5-1,2 procent ned på onsdagen, med i synnerhet Nasdaq på den svaga sidan sedan det kinesiska internetkonglomeratet Tencents intäkter och resultat för det andra kvartalet kommit in under förväntan. Även energibolagen hade en dålig dag i spåren av oljelagerdata som visade en oväntat stor ökning, vilket ledde till lägre råoljepriser.

Indexen repade sig dock från bottennivåerna då uppgifterna om de kommande amerikansk/kinesiska handelssamtalen blev kända, samtidigt som dollarn backade och basmetallerna rekylerade upp efter branta nedgångar tidigare i veckan.

Nokia- och Ericssonkonkurrenten Ciscos kvartalsresultat var något bättre än analytikernas förväntningar för det gångna kvartalet. Teknikjätten gav även en optimistisk prognos för intäkter och resultat för innevarande kvartal. Aktien steg drygt 6 procent i efterhandeln.

Nedgångarna fortsatte i Asien på torsdagsmorgonen, men även här skedde en rejäl uppgång från de lägsta nivåerna mot bakgrund av handelssignalerna från USA/Kina. I Japan var Nikkei 225-index i stort sett oförändrat, medan de fastlandskinesiska börserna tappade cirka 0,5 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.