Du är här

2017-09-18

Precise: Inget omedelbart hot

Precise Biometrics royaltyintäkter på de algoritmer bolaget säljer till fingeravtrycksbolag är baserade på antalet sensorer och inte genomsnittligt sensorpris. Därför är de prisnedgångar som Fingerprint Cards nämner som en faktor bakom sin låga intäktsprognos för kvartalet inte något omedelbart hot för Precise.

Det säger Håkan Persson, vd, till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen apropå kunden Fingerprint Cards vinstvarning under morgonen: intäkterna under det tredje kvartalet spås bli bara drygt hälften av vad marknaden hade förväntat sig.

"Det här är inget nytt för oss. Marknaden och konkurrensen drivs till viss del av en överetablering av leverantörer av kapacitiva sensorer. Det är många i segmentet, och sensorerna blir allt mindre. De två faktorerna pressar marknadspriserna, vilket inte är så dramatiskt utan ett tecken på att marknaden mognar. Därutöver ser vi ett teknikskifte mot nya sensortekniker, som Apples ansiktsigenkänning förra veckan", inleder Håkan Persson sin reflexion över Fingerprint Cards-vinstvarningen, och fortsätter:

"Våra royaltyintäkter baseras däremot huvudsakligen på antalet levererade sensorer, till ett fast pris per sensor och inte enligt en 'average selling price'-modell."

Han tillägger dock att en generell prispress i marknaden i förlängningen kan spilla över på Precise, om bolagets kunder vill kompensera sig för minskade marginaler.

"Det får vi i så fall möta med ökade volymer, ny funktionalitet och ständiga innovationer."

Vad ser ni av det som Fingerprint Cards betecknar som en andra faktor bakom sin vinstvarning, ett avvaktande klimat i marknaden på grund av Apples senaste telefon?

"Det påverkar de generella volymerna i marknaden. Det kan säkert ha funnits en viss avvaktan, men nu när Apple har släppt sin telefon med ansiktsigenkänning tror jag att marknaden kommer att inse att det är en ganska dyr teknologi, och jag tror därför att det kommer dröja innan den får fotfäste i massmarknaden. Det gör att den tekniken kan antas komma att få svårt att konkurrera med fingeravtryckstekniken, som ju blir billigare och billigare och därför blir mer och mer tillgänglig för andra segment än telefoner, till exempel smarta kort och klockor."

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på måndagen avböjer Fingerprints vd Christian Fredrikson att kommentera huruvida Fingerprint har tappat marknadsandelar, och huruvida man står fast vid bedömningen att ha halva marknaden till årsskiftet. Han säger sig dock inte se "några dramatiska förändringar".

Precisechefen ryggar även han för att bedöma kundens marknadsandel:

Har ni någon uppfattning om huruvida Fingerprint går sämre än marknaden och tappar marknadsandelar, men skyller på ett avvaktande klimat?

"Det har vi svårt att kommentera: vi jobbar inte med sensorer på det sättet, utan levererar mjukvara till sensortillverkarna och får vår rapportering i efterhand. Så Fingerprint har tack vare att de levererar hårdvara en bättre visibilitet än vad vi har."

I Direkt-intervjun säger Fingerprints-vd:n vidare att bolaget bedömer att den totala adresserbara marknaden 2017 är lägre nu än vid bolagets tidigare bedömning på 800 miljoner sensorer. Precise, å sin sida, har inga egna prognoser över den total marknadsstorlek för fingeravtryckssensorer, utan hänvisar till externa bedömare som enligt honom ligger på runt 800-1.000 miljoner sensorer i år globalt. Håkan Persson nämner i sammanhanget åter den lägre produktionskostnaden, som kan tänkas öka den totala marknaden.

Levererar ni enbart till fingeravtrycksigenkänning, eller har ni även algoritmer till ansikts- och irissensorer?

"Nej, vi jobbar i dagsläget enbart med fingeravtryck. Men vi följer kontinuerligt vart marknaden är på väg och inte minst hur andra modaliteter (igenkänningsmetoder, red anm) kan integreras med fingeravtrycksigenkänning. I grunden jobbar vi ju med biometri, alltså avancerad bild- och signalbehandling samt matematik, så det finns utrymme för att arbeta mot andra metoder än fingeravtrycksigenkänning, men det finns inga sådana beslut fattade idag."

Den tredje faktorn bakom Fingerprints vinstvarning är dollarförsvagning. Kommentar?

"Vi har också många avtal i dollar. Så är det när man arbetar på inte minst den asiatiska marknaden. Vi har gjort valutasäkringar, men givetvis får dollarförsvagningen en effekt på oss också."

Vid 12.30-tiden på måndagen var Precise Biometrics-aktien ned drygt 8 procent på Stockholmsbörsen (Fingerprint Cards: minus 22 procent). Börsvärdet uppgick därmed till drygt en halv miljard kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.