Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-28

PROGNOS: KI:S BAROMETERINDIKATOR NED TILL 94,2 I OKT –INF (OMS)

(sändes första gången 23/10)

STOCKHOLM (Direkt) Konjunkturinstitutets barometerindikator (ETI) väntas ha sjunkit en aning, till 94,2 i oktober, enligt Infronts prognosenkät.

Barometerindikatorn steg i september för femte månaden i rad, till 94,5 i september från 87,6 i augusti, vilket dessutom var klart starkare än väntat. Barometern har klättrat kraftigt från bottennivåerna i april, men nu räknar alltså bedömare med liten nedgång.

I Europa, med en klart allvarligare smittspridning som följts av skärpta restriktioner, har förtroendet bland såväl hushåll som tjänsteföretag dämpats på sistone, medan signalerna från industrin sett starkare ut.

Vad gäller KI:s konjunkturbarometer var det i september framför allt tillverkningsindustrin som drog upp stämningsläget, där branschens konfidensindikator steg över det historiska genomsnittet på 100. Men alla sektorer utom bygg drog upp.

Index över sentimentet i tillverkningsindustrin (MCI) väntas nu enligt Infronts enkät vara i stort sett stabilt, 105,7 i oktober jämfört med 105,8 i september. Förra månaden var det framför allt förväntningar på framtida produktion som förklarade uppgången i konfidensindikatorn, men även synen på nuvarande orderstock bidrog.

Hushållens förtroende (CCI), som liksom tjänstesektorn, är på klart svagare nivåer än industrin, väntas nu ha stigit marginellt till 88,5 i oktober från 88,3 i september.

Konjunkturinstitutet presenterar konjunkturbarometern för oktober onsdagen den 28 oktober, klockan 9.00.

Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.