Du är här

2017-08-29

Provokationen ger börserna skrämselhicka: ”Kan eskalera”

wysiwyg_image

Nordkoreas senaste missilprovokation har fått aktiemarknaderna att skaka.
Så kan du som sparare tänka när turbulensen stiger.

Nordkoreas senaste testskjutande av en robotprojektil har fått marknaden att oroa sig för en ännu mer ansträngd relation med USA – och en militär konflikt om situationen inte förbättras.

Världens stora börser backar betänkligt.

Här är nyttiga tillvägagångssätt i turbulensen för investerare.

LÄS MER: Experterna om Nordkoreakrisen

Relationen mellan USA och Nordkorea är redan ytterst ansträngd. Och inte blev spänningarna mindre efter att det framgått att Nordkorea, med ett välutvecklat kärnvapenprogram, skjutit iväg en robotprojektil mot Japan. Den färdades över 270 mil och slog sedan ned i havet utanför Hokkaido, den nordligaste av Japans fyra stora öar.

Attacken har fördömts världen över. Inte minst av Japans premiärminister Shinzo Abe, så klart. USA-presidenten Donald Trump är tydlig med att ”alla möjligheter är öppna” när det handlar om att agera mot Kim Jong-Un – medan grannen Sydkorea hotat att ”utrota Nordkoreas ledning” och passat på att släppa åtta bomber på en testplats nära den nordkoreanska gränsen, enligt Expressen.

SE ÄVEN: 10 aktier som står pall i oroliga tider

”Allvarligt”

Varken provokationen eller den hårda tonen har gillats av aktiemarknaden. Världens ledande börser har alla tappat ordentligt i slagkraft. Samtliga stora börsindex i Asien föll under natten mot tisdagen. Klassiska tillflyktsorter som japanska yenen och guldet stärktes.

I Europa föll tyska Dax, franska Cac och Stockholmsbörsens OMXS30-index med omkring 1 procent kort efter att handelsdagen startats, och befann sig i ungefär samma territorium vid 16.30-tiden på eftermiddagen. Euro Stoxx 60, ett index som inkluderar nyckelaktier i Europa, föll till sin lägsta nivå på elva månader, enligt Financial Times. På andra sidan Atlanten pekade terminerna också på en svag börsdag.

– Det här är en jätteallvarlig provokation. Vi får se vad det blir för respons. Det här kan naturligtvis eskalera, säger Jonas Olavi, allokeringsstrateg på Alfred Berg, till Dagens Industri.

MISSA INTE: Nordkorea sänker Stockholmsbörsen

Så går det att skydda sig

Jonas Olavi menar dock att det inte finns någon större anledning att oroa sig över utvecklingen aktieindexmässigt – i alla fall inte på kort sikt.

– Jag tycker rent generellt att man ska hålla fast vid sina placeringar. Sedan är det klart, vid oroliga tider har mer defensiva aktier en tendens att stiga medan ”högbeta” aktier tappar.

Han nämner aktier av teleoperatörs- och bankslag som komplement som går att införskaffa sig i perioder av turbulens som en sorts skydd. Även ifrågasatta aktier i H&M och Ericsson kan vara tänkbara alternativ, enligt honom.

– Det här är en form av kortsiktiga rörelser som vi ser, säger Jonas Olavi.

LÄS OCKSÅ: Aktierna som gillar dollarraset

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.