Du är här

2018-08-07

Räkna med priskrig för indexfonder

wysiwyg_image

ANALYS: Fondjätten Fidelity har dragit igång ett priskrig på den amerikanska marknaden. Det är bara en tidsfråga om när prispressen sprider sig till Sverige, skriver Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

TITTA HIT: Dumma pengar ger Fed huvudvärk

Fidelity asset management, en av världens största fondförvaltare, sjösatte i veckan USA:s två första helt avgiftsfria indexfonder utan någon minimigräns för insättning. Den amerikanska fondförvaltningsbranschen skakas av utspelet.

Visserligen har förvaltningsavgifterna tidigare varit mycket låga på amerikanska indexfonder, men Fidelitys nya avgiftsfria fonder satte omedelbart tryck på aktiekurserna hos flera av de stora börsnoterade konkurrenterna, till exempel Black Rock och Invesco. Flera av de medelstora förvaltningsorganisationerna har fått massivt med stryk på börsen i år, till exempel Franklin Resources som fallit med över 30 procent.

SE ÄVEN: Aktiespararens råd: "Avvakta med aktien"

Fidelity avser även att sänka avgifterna generellt på många av sina indexförvaltningsprodukter, vilket kommer pressa avgifterna för placerarna med närmare en halv miljard kronor.

Sannolikt kommer de stora konkurrenterna följa efter Fidelitys initiativ och sätta ytterligare press på avgifterna för både indexfonder och aktivt förvaltade fonder. Sedan början av 00-talet har avgiftsnivåerna för amerikanska aktiefonder nästan halverats till omkring 0,6 procent. Denna utveckling har flyttat gigantiska belopp under perioden från aktivt förvaltade fonder till indexfonder.

LÄS OCKSÅ: Proffsens val – höjer oljejätten

Den trenden lär förstärkas när övriga förvaltningsbjässar följer efter Fidelity, vilket dom i princip kommer tvingas till för att undvika kapitalutflöden.

MISSA INTE: Läkemedelsraketen: "Ingen har större möjligheter"

Varför sänker då Fidelity sina avgifter? Det finns flera förklaringar, bland annat att den teknologiska utvecklingen möjliggjort betydande interna besparingar genom automatisering av förvaltningsprocessen och att courtagenivåerna blivit extremt låga. Helt avgiftsfria indexfonder kan bli lönsamma via en strukturerad process kring aktieutlåning till ”short-sellers” eller blankare på svenska.

YTTERLIGARE LÄSNING: Förvaltarens rädsla – augustiras: "Osäkert"

Naturligtvis kommer jakten efter volymer leda ”race to the bottom” även i Sverige. Det är bara en tidsfråga om när prispressen sprider sig till Sverige. Svenska indexfonder är relativt dyra jämfört med vad vanguard, Blackrock, State Street och de största indexförvaltarna i USA tar i avgifter.

Claes Folkmar

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.