Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-10

RÄNTOR/VALUTOR: AVVAKTANDE HANDEL EFTER TRUMP-ORDER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den nya veckan har inletts med ett begränsat positivt risksentiment sedan USA-presidenten Donald Trump skrivit under exekutiva order för att förlänga vissa lättnadsåtgärder i spåren av pandemin. USA-räntor handlas fortsatt något upp efter helgen, medan tyska räntor går sidledes. På valutamarknaden är rörelserna överlag beskedliga, även för svensk och norsk krona, efter måndagens statistiksläpp.

"Risktillgångar signalerar en tydlig minskning i 'över stupet'-premie men om beslutsfattarna i kongressen misslyckas med att leverera kan det komma att trycka till tillväxtförväntningarna framåt slutet av året", sade Stephen Innes, chefmarknadsstrateg på Axicorp, till Marketwatch.

Medan europeiska börser har inlett veckans handel oregelbundet till svagt positivt är tysk tioårsränta upp 1 punkt till -0,51 procent. Amerikansk motsvarighet, som drog upp från nivå nära 0,50 procent som lägst i förra veckan efter den något högre sysselsättningsökningen än väntat i juli, handlas på 0,57 procent.

Efter de misslyckade förhandlingarna i USA:s kongress har Donald Trump nu gått vidare med egna åtgärder, bland annat ett förnyat extra arbetslöshetsstöd om totalt 400 dollar per vecka och uppskjutna löneskatter.

Osäkerhet råder bland om finansieringen och Demokraterna har krisisterat åtgärderna som svaga samt oförenliga med konstitutionen. Partiet är samtidigt redo att åter förhandla och även Vita huset indikerar beredskap till nya samtal om det finns en kompromissvilja - tidslinjen är dock oklar.

"Om vi ser att Vita huset har inställningen att de inte vill förhandla förrän efter valet, då tror jag vi kommer att få se en rad nedreviderade BNP-prognoser i spåren av minskad konsumtion och uppgång i arbetslösheten från september och året ut", skrev Andrew Tyler på JP Morgan i en kommentar enligt Reuters.

Euro/dollar uppvisar netto en begränsad förändring sedan fredagseftermiddagen kring 1:1760, efter att ha varit uppe vid 1:18 i morse. Swissquote anser att fundamenta inte längre stöder en fortsatt förstärkning för euro mot dollar omkring 1:18-nivån. Enligt dem har positioneringen i euron blivit väl hög medan "spekulativa korta positioner i dollarn är på decennie-högsta".

"Det finns en ökad möjlighet till en skarp uppsideskorrektion i dollarn", tror Swissquote.

Angående måndagsmorgonens rörelse noterar marknadsaktörer att det finns stora mängder optionskontrakt nära förfall med 1:18 som lösenkurs.

På hemmaplan har SCB:s hushållskonsumtionsstatistik visat på en nedgång om 5,8 procent i juni mot samma månad 2019 tyngt av restauranger, caféer och hotell. Jämfört med i maj var ökningen 2,9 procent.

Svenska räntor uppvisar beskedliga rörelser medan svensk krona är i princip oförändrad mot euro och dollar sedan fredagens räntemarknadsstängning runt 10:30 respektive 8:76. Svensk mot norsk krona handlas fortsatt vid 1:03.

Norsk krona uppvisar en begränsad rörelse med nivå kvar över 9-strecket mot dollar trots att kärninflationen steg till 3,5 procent i juli från 3,1 procent i juni.

Detta var klart över förväntan framhåller Handelsbanken i en snabbkommentar med påpekande att både konsensus och Norges Bank har räknat med att inflationen skulle ligga kvar kring juni-nivån under det tredje kvartalet.

"Allt annat lika indikerar detta en uppjustering av räntebanan", fortsätter banken.

Dansk kärn-KPI, exklusive bland annat energi, ökade 1,0 procent mot juli 2019 efter +0,9 procent i juni. Nordea noterar att högre priser på semesterresor och cigaretter tryckte upp den danska inflationen och att uppåttrenden kan fortsätta. Dansk inflation väntas av banken bli högre än euroområdets.

Från euroområdet kan noteras att franska medier citerar ministern Jean-Baptiste Lemoyne som uppger att landets turistindustri förlorat 30 till 40 miljarder euro i intäkter på grund av coronaviruset. Turismen drar in 180 miljarder till Frankrike, inklusive 60 miljarder från utlandsturister, skriver Dow Jones.

Danske Bank noterar i en analys att flera europeiska länder ser ut att brottas med lokala till regionala covid-utbrott i spåren av semestertiderna. Flera länder uppvisar något högre antal fall, om än det är för tidigt att kalla det en andra våg. Mer allvarliga virusutbrott riskerar att bromsa Europas ekonomiska återhämtning på samma sätt som skett i USA, befarar banken vidare.


måndag kl 10.35 (fredag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 8:7580 (8:7631) EUR/USD 1:1761 (1:1764)
EUR/SEK 10:2989 (10:3082) USD/JPY 106:00 (105:95)
Ty obl 2 -0,69 (-0,69) Ty obl 10 -0,51 (-0,52)
US obl 2 0,13 (0,12) US obl 10 0,57 (0,54)
Sv obl 2 -0,32 (-0,33) Sv obl 10 -0,10 (-0,10)


Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.