Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-01

RÄNTOR/VALUTOR: RIKSBANKSBESKED BIDROG TILL KRONFÖRSVAGNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att Riksbanken gav besked om att både räntan och räntebanan ligger kvar på noll bidrog till viss kronförsvagning under torsdagen. Därtill drog svenska räntor nedåt medan exempelvis amerikanska räntor visade en dragning uppåt jämfört med onsdagens svenska stängning.

"Vår enkät med de största investerarna på den svenska räntemarknaden visade att så många som 40 procent trodde att Riksbanken skulle börja indikera en höjning längst ut på sin reporäntebanan. I den meningen var dagens räntebesked lite mjukare än väntat. Marknaden reagerade också omedelbart på beskedet", skrev SEB:s makroanalytiker i brevet "Ögat".

Svensk tvåårsränta drog ned ett par punkter och femårsräntan stängde torsdagen 6 punkter lägre på -0,04 procent medan tyska motsvarigheter visade mer beskedliga rörelser.

Riksbanken justerade inte heller på sin ram för värdepappersköp medan räntan lämnades kvar på noll. Räntebanan pekar fortsatt mot en nollränta under hela prognosperioden, som nu förlängts till och med det tredje kvartalet 2024.

"Penningpolitiken behöver fortsatt ge stöd till den ekonomiska aktiviteten. Direktionen kan sänka reporäntan eller på annat sätt göra penningpolitiken mer expansiv om inflationsutsikterna försvagas. Det gäller särskilt om förtroendet för inflationsmålet skulle vara hotat", framgick i pressmeddelandet från Riksbanken.

ING konstaterade att Riksbankens huvudbudskap är att räntor kan väntas ligga stilla under flera år.

"Runt den stora bilden har inte mycket förändrats i Riksbankens ögon sedan april", framhöll ekonomerna på ING.

Kronan tappade 3-4 öre emot euro och dollar mellan onsdagens och torsdagens stängning av svensk räntemarknad till 10:16 respektive 8:56.

Under torsdagsmorgonen visade inköpschefsindex för svensk industrisektor en dragning nedåt till 65,8 i juni från 66,0 i maj. Silf/Swedbank som ligger bakom de svenska PMI-siffrorna skrev i en kommentar att det är fortsatt höga nivåer och den högre arbetsnivån i industrin har en positiv syn om tillväxtutsikterna även om utbudsbrister kan hota utvecklingen.

"Även om industrin fortsätter att uppvisa en hög aktivitet kan nedgången i PMI vara tecken på att tillväxttillväxttakten i industrin går in i ett lugnare skede framöver när fjolårets produktionstapp är återhämtat samtidigt som utbudsbrister blivit en växande utmaning för industrin", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

På politikfronten har talmannen lämnat över stafettpinnen runt regeringssonderingar till Socialdemokraternas Stefan Löfven från Moderatledaren Ulf Kristersson. Detta då den sistnämnde inte ser förutsättningar för att bilda en borgerlig regering.

Från kontinenten reviderades inköpschefsindex för Tyskland och Frankrike för juni upp. Hela euroområdets index justerades upp till 63,4 från en preliminär beräkning om oförändrade 63,1 liksom i maj.

"Tillväxten inom euroområdets tillverkningsindustri nådde nya höjder under juni med ett nytt enkätrekord för den fjärde raka månaden", skrev Markit i ett pressmeddelande.

Försäljningen i tysk detaljhandel under maj var däremot inte riktigt lika stark som förväntat. Euro höll sig kring 1:1860 gentemot dollar med en fortsatt väntan på fredagens officiella USA-jobbrapport för juni. Dollarn stärktes samtidigt till 111:50 från 110:80 gentemot japanska yen.

Inför jobbrapporten visade det privata arbetsförmedlingsföretaget Challenger, Gray & Christmas månadsvisa undersökning på torsdagen att antalet varsel i USA under juni låg på den lägsta nivån sedan juni 2000.

"Företagen håller hårt i sina arbetare under en period av rekordstort antal lediga platser och mycket stort förtroende hos de som söker jobb. Vi har inte sett antalet varsel på så låga nivåer sedan Dot-Com-bubblan", sade Andrew Challenger, vice vd vid Challenger, Gray & Christmas, i en kommentar.

Vidare sjönk antalet nyanmälda arbetslösa i USA under den förra veckan oväntat mycket till pandemilägsta 364.000.

"Långsiktigt rör de sig nedåt. Om du tar ett steg tillbaka och ser på hela grafen från när pandemin startade i mars 2020 så är det vissa veckovisa skillnader men samma breda trend", sade arbetsmarknadsekonomen Ann-Elizabeth Konkel på jobbsökarsidan Indeed till Dow Jones om veckojobbstatistiken.

ISM:s amerikanska industriinköpschefsindex visade en något större nedåtdragning än väntat till 60,6 i juni från 61,2 i maj. Prisindex steg samtidigt oväntat fyra enheter till 92,1.

Den amerikanska tioårsräntan handlades i likhet med på onsdagseftermiddagen vid 1,45 procent. Oljepriset avancerade inför ett Opec-möte och nya rekordnivåer märktes bland amerikanska börsindex i torsdagens öppningshandel.

"Tillväxtbakgrunden finns där, stimulanserna är där och vinsterna är fenomenala", sade UBS-investeringschefen Caroline Simmons till Dow Jones runt USA-börsernas utveckling.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.