Du är här

2018-01-12

Rapport från fondkonferensen

wysiwyg_image

En spännande dag med många intressanta föredrag. Så kan vi sammanfatta Skagen Fonders nyårskonferens som hölls på Waterfront Congress Center i Stockholm idag fredag.

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley stod bland annat på scen. Räntor och inflation var givetvis återkommande ämnen. Även kryptovalutor diskuterades:

”Bitcoin är en värdebubbla som kommer att medföra tårar i takt med att kryptovalutan går upp och ned”. Det sade Vice riksbankschef Cecilia Skingsley vid Skagen Fonders nyårskonferens 2018.

Det finns ingen som garanterar bitcoins värde framhöll hon, och beskrev kryptovalutor som mycket volatila tillgångar. ”Centralbankspengar tillfredsställer däremot de grundläggande behoven att vara en stabil värdebevarare och att fungera som transaktionsmedel”, sade Cecilia Skingsley.

Riksbanken har ett pågående projekt kring att utvärdera att ge ut så kallade e-kronor i spåren av att kontanter används allt mindre och att Riksbanken även i ett kontantlöst samhälle kan tänkas kunna vilja erbjuda (digitala) centralbankspengar.

"Vi kan fortfarande göra vårt arbete i form av att styra penningpolitiken utan kontanter, så kontanter behövs inte för vår del, men frågan om pengar, vem som ger ut dem och hur betalningssystemet fungerar är inte bara en fråga för centralbanken utan det är en politisk fråga. Därför vill vi förbereda och tänka kring de här sakerna i tid", sade Cecilia Skingsley till journalister vid konferensen.

Övriga talare berörda vitt spridda ämnen. Alltifrån urbaniseringstrender och skillnaderna i tankesätt mellan privat och publik sektor, till kraften i sociala medier vi upplever just nu och vilka bolag som kan tänkas gynnas av detta. Även utsikterna kring världens tillväxtmarknader diskuterades. Allt som en allt en givande dag med många bra uppslag för kommande analyser.

wysiwyg_image

.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.