Du är här

2017-07-13

Rapportbesvikelse i Doro

Telefontillverkaren Doro redovisar ett resultat efter skatt på 15,3 miljoner kronor för det andra kvartalet 2017 (1,2). Resultatet per aktie uppgick till 0:65 kronor (0:05).

Nettoomsättningen uppgick till 446 miljoner kronor (474), medan orderingången var 442 miljoner kronor (472).

Rörelseresultatet blev 19,1 miljoner kronor (4,2). Rörelseresultatet inkluderar omstruktureringskostnader på 2,2 miljoner kronor (4,9).

Doro står fast vid sin prognos för 2017 om att både försäljning och rörelseresultat väntas öka jämfört med 2016.

En fortsatt negativ försäljningsutveckling i USA och Kanada bidrog till att Doros försäljning sjönk med 5,8 procent under andra kvartalet.

Exklusive USA och Kanada ökade däremot nettoomsättningen med 5,5 procent, enligt rapporten.

Försäljningen i region USA och Kanada minskade med 66 procent jämfört med det andra kvartalet 2016, som dock var ett exceptionellt starkt kvartal på grund av ett teknikskifte. Jämfört med årets första kvartal ökade försäljningen i regionen, påpekar Doro.

"Vår bedömning är att jämförelsetalen kommer att gradvis förbättras under andra halvåret, och att den åtgärdsplan vi initierat ger förutsättningar för att åter etablera en stabil nivå för försäljningen i USA på sikt", skriver Doros vd Robert Puskaric i rapporten.

Doros förbättrade lönsamhet under kvartalet hänvisas till viss del till en bättre kostnadskontroll och effektiviseringsåtgärder inom larmcentralverksamheten, som har lett till lägre kostnader per anslutning.

"Arbetet med att strukturera och effektivisera verksamheten fortgår och väntas bidra till en fortsatt lönsamhetsförbättring vid en bibehållen eller växande försäljning", uppger bolaget.

Rörelseresultatet steg till 19,1 miljoner kronor (4,2) och bruttomarginalen förbättrades till 39,1 procent i andra kvartalet (36,4).

Författare Carl-Henrik Söderberg

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.