Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-06-05

Regeringens snabbutredning av PPM

wysiwyg_image

Kvick genomgång. Nu ska regeringen titta på potentiella förändringar inom premiepensionssystemet.

I förra veckan presenterade Pensionsmyndigheten sitt slutgiltiga förslag gällande att styra upp PPM-systemet och trygga spararna från att råka ut för bluffande och oseriösa aktörer. Förslaget sågades dock till stora delar av Aktiespararna. Vd Joacim Olsson menar att balanserade åtgärder är ett måste.

– Här blir konsekvensen att man slår sönder marknaden och möjligheterna för det fria valet, sa han efter att Pensionsmyndighetens upplägg meddelats.

Han får stort ansvar

Statsminister Stefan Löfvén (S) har tidigare öppnat för att skrota PPM-systemet helt om det inte går att komma tillrätta med problemen som uppstått på fondtorget och kostat sparare mångmiljardbelopp.

Nu står det klart att regeringen väljer att göra en snabbutredning av PPM. Stefan Lundbergh, med en doktorsexamen i ekonomi från handelshögskolan i Stockholm och som i dagsläget bland annat är styrelseledamot i Fjärde AP-fonden, får i uppdrag att titta på olika alternativa vägar som ska kunna leda fram till ett mer effektivt och säkert premiepensionssystem, skriver regeringen på sin webbplats.

  – Det senaste året har visat på upprörande missbruk av premiepensionssystemet där oseriösa aktörer skor sig på pensionssparare. Det är helt oacceptabelt i ett socialförsäkringssystem. Vi behöver därför göra strukturella förändringar av premiepensionssystemet, säger Annika Strandhäll socialförsäkringsminister och ordförande i pensionsgruppen.

”Hoppas att de agerar”

Stefan Lundbergh får fram tills den 31 augusti på sig att hitta lösningar på PPM-frågorna. Sedan tidigare står det klart att Pensionsmyndighetens förslag ska leda fram till en politisk process.

– Jag hoppas att de politiker som förstår vikten av en fungerande marknad och balanserade åtgärder och värdet av att inte slå sönder vårt framtida sparande agerar redan innan förslaget kommer till beredning i pensionsgruppen, sa Aktiespararnas vd Joacim Olsson om sin syn på saken.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.