Du är här

2017-10-11

Risken som SEB ser i Elekta

SEB:s analytiker Richard Koch, som Nyhetsbyrån Direkt har talat med, kan inte ge någon förklaring till varför hälsovårdsnätverket McLaren Health Care och Elekta valt att säga upp sitt långsiktiga avtal. Elekta har tidigare haft problem med sin mjukvara, men om det skulle ligga till grund för uppsägningen är inget som han varken kan bekräfta eller dementera.

Det uppsagda avtalet medför en nedskrivning av orderstocken med 72 miljoner dollar eller drygt 580 miljoner kronor motsvarande drygt 2,6 procent av Elektas orderstock på 21.699 miljoner kronor vid utgången av Elektas första kvartal 2017/2018.

Ser du risker för ytterligare nedskrivningar av Elektas orderstock efter nedskrivningen till följd av det uppsagda avtalet med McLaren Health Care?

"Det är klart att det finns risk för det, men man får komma ihåg att det är en väldigt stor orderbok som sträcker sig över lång tid", säger SEB:s hälsovårdsanalytiker Richard Koch till Nyhetsbyrån Direkt och tillägger att Elektas avbeställningar "ligger på några procent i alla fall. Man kan anta att en del av orderboken inte kommer att materialiseras".

SEB-analytikern, som har en säljrekommendation för Elekta, bedömer att marknaden har överskattat effekterna från strålterapibolagets MR-styrda strålbehandlingssystem Unity.

"Sådana här lanseringar tar mycket längre tid att rulla ut än vad folk tror. Den kommer säkert börja säljas snart, men det tar längre tid innan det ger någon större finansiell effekt. Jag tror också att man inte ska underskatta vad det har för negativ effekt på försäljningen av de äldre produkterna", säger Richard Koch.

Kan MR-styrda strålbehandlingssystem som teknik vara intressanta?

"Som teknik tror jag det är intressant, men jag tror inte att man i längden kommer kunna sälja lika många maskiner. Jag tror inte att den kommer att kunna fortsätta vara fyra gånger så dyr som en vanlig linac. Då tror jag det kommer att bli väldigt få sålda", säger Richard Koch.

Unity uppges enligt tidigare information ha ett pris inom intervallet 8-10 miljoner dollar och Elektas bedömning är att de vid utgången av kalenderåret 2019 ska ha tagit 75 order på Unity.

"Jag tror inte kundernas totala betalningsförmåga ökar bara för att de kommer med den här nya maskinen", säger Richard Koch om prislappen för Unity.

Avtalet med McLaren Health Care tecknades ursprungligen i december 2013 och innefattade 15 linjäracceleratorer, en Leksell Gamma Knife, sju brachyterapisystem samt dosplaneringssystemet Monaco.

Elektas aktie hade strax före klockan 11.30 backat med 1,6 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.