Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-11

Riskkapitalkungen inför viktiga avgörandet: ”50–50”

wysiwyg_image

Björn Savén bjöd på ett intressant framträdande på Aktiespararnas Börskväll. Foto: David Flatbacke-Karlsson.

Brexitfrågan ligger som en våt filt över aktiemarknaden.
Nu kan en lösning vara nära – eller så blir förutsättningarna ännu rörigare.
Ett avgörande ligger i korten under veckan.
– Jag tror att det är 50–50, säger Björn Savén, finansman och vice ordförande för Svenska Handelskammaren i London, på Aktiespararnas Börskväll.

Den 29 mars är det tänkt att brexit, Storbritanniens lika omtalade som komplexa utträde ur EU, ska bli verklighet.

Osäkerheten runt processen och dess påverkan på Europa och resten av världen är ett av flera orosmoln som kan få börsen på fall i närtid, anser många bedömare.

Denna vecka blir en viktig vägvisare för i vilken riktning EU-utträdet tar vägen. Tisdagen den 12 mars ska det brittiska underhuset rösta om premiärminister Theresa Mays senaste brexitförslag.

– Jag tror att det är 50 procents chans att hennes föreslagna avtal går igenom. Sedan är det 30 procents chans att det blir en ny folkomröstning och 10 procents chans att det blir ett ”Norge-liknande” avtal eller inget alls, en hård brexit, säger Björn Savén, finansman som startade riskkapitalbranschen i Sverige på 1980-talet genom att grunda Industri Kapital och vice ordförande i Svenska Handelskammaren i London, på Aktiespararnas Börskväll.

Om avtalet inte röstas igenom kommer en ny omröstning att ske dagen efter, den 13 mars, som går ut på huruvida Storbritannien ska lämna EU utan avtal. Det anses relativt osannolikt att något sådant blir verklighet och om inget oförutsett inträffar äger i sådana fall en omröstning om att senarelägga brexit rum den 14 mars.

– Den (processen) kan bli förlängd med tre månader. Frågan är vilka alternativ som finns? Det behöver inte bli en andra folkomröstning vilket Jeremy Corbyns parti Labour förespråkat, säger Björn Savén.

”Gör det hon ska”

EU måste godkänna en brittisk förfrågan om att senarelägga brexit. Om ett sådant scenario nu blir aktuellt, ska understrykas. Annars väntar ett nytt, ovisst dödläge i utträdesprocessen.

Björn Savén betonar att Theresa May, som kämpar med en splittrad skara politiker fördelade på flera brexitläger i parlamentet, har långtifrån det enklaste uppdraget.

– Hon gör det hon ska. Det är ett tufft jobb och jag önskar henne lycka till. Men hon skulle kanske inte varit fullt så rigid. Hon har prioriterat att hålla ihop partiet (Tories) före landet.

Han är tydlig med att, oavsett utgången av veckans omröstningar, att det finns mycket jobb kvar att göra. Detaljer måste göras klart. Naturligtvis blir mycket enklare om ett fullständigt avtal faller på plats.

– Det handlar om villkor för handel, varor och människor. Engelsmännen bleknar när de tänker på att det här bara var skilsmässoavtalet. Nu ska vi börja förhandla om framtiden och det kommer att ta två år också. Alla får planera för det här.

I ett samtal med moderator Henrik Frenkel gav Björn Savén, som varit ordförande i Svenska Handelskammaren i London i flera år, sin syn på hur svenska bolag har hanterat utvecklingen så här långt.

– Det är svårt att veta exakt hur de svenska företagen har förberett sig. Det skulle kunna bli en sättning under andra kvartalet (vid en hård brexit), men världen kommer att organisera upp det eftersom och varor kommer att flyta in och ut, säger Björn Savén. 

Hårda konsekvenser

En avtalslös brexit skulle slå riktigt hårt mot den brittiska ekonomin, enligt en bedömning av centralbanken Bank of England som Dagens Industri redogör för. 

Vid händelse av en avtalslös brexit, jämfört med ett uttåg som inkluderar ett avtal, skulle tillväxten vara 8 procent lägre i slutet av 2023. Huspriserna kan backa 30 procent. Arbetslösheten riskerar att öka från dagens 4 till 7,5 procent. Inflationen kan i sin tur stiga från 2 till 6 procent.

Storbritannien var Sveriges sjunde största handelspartner 2018. Exporten till de brittiska öarna uppgick till 81,8 miljarder kronor och importen till Sverige summerades till 73,6 miljarder kronor, uppger ekonomifakta.se.

Kort efter chockartade beskedet om önskade utträdet på midsommarafton 2016 meddelade Kommerskollegium i en rapport att 66 000 svenska jobb påverkas av brexit.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.