Aktiespararna

Rolander: Byggare är poppis igen

Av Dag Rolander
3 juli 20205 min lästid
Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 6/7-2020 .
Byggarna konkurrerar här hemma men aktierna har olika förutsättningar. Kursuppgången till trots finns det mer potential i båda men vi väljer den ena.

JM och Skanska är byggare och konkurrenter med olika inriktning. Den som söker stor exponering mot nordisk och då särskilt svensk bostadsmarknad väljer JM. Den som i första hand tror att infrastrukturinvesteringar ligger i korten fram­över, och inte minst i USA där behoven är eftersatta, väljer Skanska.

Marknaden på ­bostadsrätter i Sverige visar inga tecken på att klappa ihop. Utbudet, antalet lägenheter till salu, har ökat rejält men det beror på att säljprocessen tagit längre tid. Prismässigt handlar det om en nedgång med bara 2 procent i år och sett över 12 månader en uppgång på 3 procent.

En kommande arbetslöshet bland välavlönade, på sina håll permitterade, tjänstemän är en risk som nämns. Börsuppgången globalt är ett tydligt tecken på att hoten strax går över.

Bostäder i Stockholm är JM:s största affär med 40 procent av intäkterna och en rörelsemarginal på goda 16 procent. JM Riks står för cirka 30 procent och uppnår samma marginal medan jämnstora Utland, med Norge och i mindre mån Finland, uppvisar en marginal på 8 procent. Specialisering är ofta bra.

Skanska klarade i fjol inte marginalmålet på 3,5 procent i byggverksamheten. Det blev bara 2,4 procent men avkastningsmålen om mer än 18 procent på eget och mer än 10 procent på sysselsatt kapital infriades ändå. Marginalen inom bostadsutveckling, med intäkter på 12,5 miljarder kronor från samma marknader som JM:s, blev godkända 10 procent.

Bostadsmarknaden är viktig för Skanska men bygg och kommersiell fastighetsutveckling är större affärer. I början på 2020 har miljardkontrakt bärgats inom infrastruktur i USA såsom nybyggen av broar, renovering av kända Benjamin Franklin Bridge över Delawarefloden och snabbjärnvägar, särskilt, 14 miljarder kronor i order, i Storbritannien. I Norge, liksom i Finland, uppförs nya sjukhus. Ett större, fullt uthyrt kontorshus i Warszawa såldes i våras, med bra vinst, till en förvaltare för 1 miljard kronor. Ett nytt huvudkontor för E.ON, ägt av Castellum, byggs i Malmö för 1 miljard kronor. Ett kontorshus i USA renoveras för 2 miljarder kronor på en stamkunds uppdrag. Orderboken har vuxit.

Skanskas byggverksamhet binder inte kapital utan har tvärtom ett löpande nettoförskott från kunderna som kan användas i egen projektutveckling. Byggverksamheten omsätter runt 160 miljarder kronor, med en rörelsemarginal på 2-3 procent, och den fördelas med cirka 40 procent vardera i Norden och USA och 20 procent i övriga Europa och då särskilt Storbritannien, Polen och Tjeckien.

Aktiviteten i byggsvängen har inte stoppats upp men ibland bromsats under våren. Halvårs­rapporterna blir inte dåliga. Frågan är här, liksom i andra sektorer, hur det blir på sikt.

Både JM och Skanska har starka balansräkningar. Minskar efterfrågan krymper affärerna, men lönsamheten kan upprätt­hållas med lägre kostnader och kapitalet behållas intakt. Justerat eget kapital i Skanska är på väg över 120 kronor och JM på 215 kronor.

JM:s utdelning var 12,50 kronor för 2019. Den halverades på stämman i mars. I höst kan 6,25 kronor bli aktuellt men troligen skjuts det upp.

Skanska föreslog 6,25 kronor i utdelning men den ströks inför bolagsstämman. Den kan återkomma i höst, inte minst som Skanska är skuldfritt med en netto­fordran på 7 kronor per aktie. Inräknat en bonus om 2 kronor kommande vårar blir direktavkastning prima 4,2 procent medan JM ger yppersta 5,7 procent.

Covid-19 till trots har 2020 börjat bra I kvartalsrapporten överträffade JM förväntningarna och fjolåret såväl vad gäller intäkter som resultat. Samma dag kom Skanska med en kioskvältare där den organiska tillväxten var 14 procent medan resultatet mångfaldigades och blev 5,78 kronor per aktie vilket var dubbelt upp mot det väntade.

Att Skanska handlas med en premie över justerat eget kapital ska ses i ljuset av att det finns större övervärden som kan lyftas fram och då byggverksamheten inte är kapitalkrävande men starkt vinstgivande. Att JM handlas med rabatt beror på börsens fortsatta oro över arbetslöshet och bostadspriser. Aktiernas p/e-tal på 11 respektive 13 är ganska låga.

JM har nått en nivå där aktien inte längre är krisvärderad. Mer finns att hämta. Men vi föredrar i nuläget Skanska vars bredd geografiskt och affärsmässigt är risksänkande samtidigt som här finns stora möjligheter inte minst inom stimulerande offentliga investeringar på samtliga marknader. Att Lundbergföretagen nyligen köpte för 100 miljoner kronor till kurs 200 kronor är uppbyggande. Riktkursen 225 kronor på ett års sikt är nåbar

Dela med dig