Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-03

Så hanterar du din första börskrasch

wysiwyg_image

Första gången du är med om en kraftigare börsnedgång? Ta det lugnt och behåll kylan. Här ger vi dig råden som tar dig genom stormen.

Är du ny på aktiemarknaden och upplever din första stora sättning, att dina innehav tappar mycket i värde på kort tid? Är det svårt att behålla lugnet när börsen svänger upp och ner?

Här är några råd från Aktiespararen som hjälper dig att hålla modet uppe och bli en ännu bättre och effektivare investerare.

Tänk på balanseringen av din aktieportfölj

Låt säga att aktieandelen har vuxit från 50 procent till 80 procent i sparportföljen och helt plötsligt har du som sparare blivit en högrisk­investerare. Skulle en nedgångsfas på börsen infinna sig är portföljen i större utsträckning exponerad mot risk än tidigare.

Signa upp dig på våra nyhetsbrev och få våra senaste analyser och artiklar här

Storleken spelar roll

Självklart uppstår överreaktioner på nedsidan när investerare blir för pessimistiska och då kan det skapas köplägen för den långsiktige. Men tänk på storleken gällande de köp du gör. Var inte för aggressiv och ta inte för stora positioner på en gång. Utgå inte ifrån att du lyckas pricka botten. Behåller du en sådan ödmjukhet minskar risken för större förluster.

Se till att vara beredd på nedgång

Ett generellt råd i dessa turbulenta tider är att se till att ha en del av portföljen i kassa för att ha möjlighet att fylla på portföljen vid nedgångar. Se till att ha en stridskassa, kanske 15–20 procent av portföljvärdet, så det finns möjlighet att agera om börsen viker snabbt under ett par dagar.

wysiwyg_image

Diversifiering

Diversifiering, det vill säga riskspridning, är en viktig tumregel för att minska risken i portföljen. För att uppnå detta, se till att ha ett antal aktier i portföljen där bolagen inte är av för lika karaktär och inte är verksamma inom samma bransch.

Cykliskt eller defensivt

Börsen är svårnavigerad och huruvida man som sparare ska äga konjunkturkänsliga verkstadsaktier eller mer defensiva aktier svänger fort. Men den fundamentala bilden ser ofrånkomligen svag ut för cykliska bolag i nuläget.

Läs även: Expertpanelen: Här är våra fem favoritaktier

Inför rapportperioden om ett par veckor

Inför kvartalsrapporterna kan det också vara klokt att se över portföljen så att balansen mellan cykliska och defensiva aktier finns där. Risken är stor att de optimistiska förhoppningarna förbyts till pessimism när den bistra verkligheten blir synlig i bolagens resultatrapporter. Bolagens guidance kommer också bli väldigt intressant att syna.

wysiwyg_image

Lär dig förstå börspsykologin

Här är tre tips som hjälper dig att undvika de mentala fällorna.

Snitta inte ner dig - Vi har en ovana att investera mer i förloraraktier i portföljen, får att minska den genomsnittliga köpkursen. Visst är jobbigt att ha fel. Men tänk efter innan du snittar ner dig i en fallande aktie. Våga att ompröva din tidigare analys. Finns det inget bättre investeringsalternativ på marknaden just nu?

Jaga inte bekräftelse - Vi investerare tenderar att leta efter information som bekräftar en uppfattning vi redan har och tolkar därför information på ett sätt som bekräftar vår tro. På fackspråk kallas fenomenet ”Confirmation Bias”. Gör tvärtom! Utmärkande för en bra investerare är att hen ständigt ifrågasätter sina positioner. Ett konkret tips är därför att skriva ner argument innan affärer görs. Ha en tydlig köp- och säljplan.

Häng inte upp dig på inköpskursen - Det är tyvärr allt för vanligt att de som köpt en aktie som sedan faller hänger upp sig på priset de betalat och därför vägrar sälja förrän investeringen i aktien åtminstone gått jämnt upp. Undvik detta irrationella beteende genom att fråga dig själv om du hade kunnat köpa aktien till dagens lägre kurs.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.