Du är här

2017-09-27

Så kan valet lyfta börsen – här finns fyndlägen

wysiwyg_image

Nyvalet i Japan kan få börsen att stiga på bred front.
På en viss handelslista kan det finnas stora chanser att lyckas med sina investeringar.

Den japanske premiärministern Shinzo Abe har utlyst ett nyval.

Landets börs brukar gå bra i samband med en sådan företeelse.

Men den här gången kan uppgången hålla sig i extra länge – och ett särskilt index har möjlighet att bjuda på extra bra investeringsmöjligheter.

MISSA INTE: Musikstjärnan blir aktie

”Kan stå inför rally”

Det var ingen större överraskning att Japans premiärminister Shinzo Abe valde att utlysa ett nyval. Efter en sommar fylld av skandaler som slagit mot regeringen har han fått draghjälp av den växande oron kring Nordkorea, och Shinzo Abes parti (LDP) har stigit i popularitet.

– Med det här valet vill jag be folket om dess dom över min Nordkoreapolitik, sa Shinzo Abe på måndagen, enligt Dagens Industri.

Japanska aktier har, historiskt sett, trivts som fisken i vattnet i anslutning till nyval. Men ofta har kurserna tappat i slagkraft efter valets utgång. Nu kan en uppgång dock komma att hålla i sig.

Det menar Neil Newman, som arbetar på analyshuset Gavekal.

”Den japanska marknaden kan stå inför ett mer uthålligt rally efter valet i oktober”, skriver han i ett morgonbrev, uppger DI.

SE ÄVEN: Jobben där du går back som pensionär

Därför kan lyftet bestå

Om Shinzo Abe väljs om som premiärminister väntas fyra år där stimulanspolitiken kommer att ge resultat allt eftersom medan Haruhiko Koroda har goda möjligheter att få sitta ytterligare en mandatperiod som chef för japanska centralbanken BoJ (Bank of Japan), tror Neil Newman.

Haruhiko Koroda är känd för att uppträda duvaktigt, vara öppen för stimulanser av penningpolitiken, och en undervärderad yen får bolagens vinster att stiga. Stundande löneökningar kan även få japanerna att öka sin konsumtion. Dessutom har ekonomin i Japan visat stor styrka i sin helhet på sistone. De sex kvartalen har innehållit tillväxt.

Shinzo Abe förväntas ta hem det japanska nyvalet, men konkurrens från Hoppets Parti kan komma att gynna aktiemarknaden. Yuriko Koike, Tokyos guvernör och ledare för Hoppets Parti, är förtjust i skattesänkningar. Något som har fått Shinzo Abes parti att agera inom området.

LÄS MER: Därför kan börsen stiga kraftigt

Här bör investerare leta

Neil Newman anser, inte minst tack vare att LDP vill ge hälften av intäkterna från kommande höjning av momsen till barnomsorg, utbildning och pensionär i stället för att betala av på skatteskulden, att japanska aktier är lågt värderade.

Men många internationella investerare har en väldigt liten exponering mot den japanska marknaden. Det är, i Neil Newmans ögon, olyckligt eftersom alldeles för mycket fokus har hamnat på storbolagsindex, Nikkei 225, som fått en smäll av sämre utveckling inom många stora konglomerat.

”Investerare bör leta på Japans midcap-listor”, skriver Neil Newman.

Även analyshuset Eurasia Group är inne på att nyvalet kommer att ge nytt bränsle till Tokyobörsen. Nyvalet är planerat att hållas i slutet av oktober, rapporterar DI.

YTTERLIGARE LÄSNING: Aktierna som kan gå bäst

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.