Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-07

Så mycket väntas byggjättarna dela ut

wysiwyg_image

De två byggbolagen Skanska och Peab kan åtminstone tänkas hålla utdelningen för 2018 intakt, jämfört med utskiftningen för 2017, trots att inget av bolagens helårsresultat per aktie förväntas ha ökat.

Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför fredagens rapporter.

Enligt Infront Datas snittestimat, utifrån tre analytikers prognoser, förväntas en utdelning om 8:35 kronor per aktie från Skanska (8:25). För Peab ligger snittförväntan på 4:23 kronor per aktie (4:00).

Skanskas helårsvinst per aktie bedöms ha uppgått till 10:24 kronor (12:01). Med hjälp av fastighetsförsäljningar ligger snittestimatet för vinsten i det fjärde kvartalet på 5:13 kronor (1:43). Peabs vinst per aktie förväntas både för det gångna kvartalet och helåret ha legat i stort sett stilla runt 2:3 respektive 7 kronor per aktie.

En analytiker påpekar att en utdelningssänkning från Skanska förefaller "osannolik" då sålda utvecklingsprojekt stödjer helårsresultatet samt då bolagets finansiella situation är stark. Inom sektorn har NCC, också tyngt av nedskrivningar, meddelat att utdelningen halveras för 2018 mot 2017.

Skanska vinstvarnade för det tredje kvartalet, påverkat av problem i amerikanska byggprojekt, efter flertalet kvartal med nedskrivningar inom USA-verksamheten.

"Investerare är med all rätt fortfarande besvikna på de nedskrivningar som tagits", framhåller en analytiker som lägger till att det krävs en stabilisering av byggmarginalen innan marknaden återfår ett större förtroende för Skanskaaktien.

Efter att Peab gått på minor till och med 2015 i större byggprojekt som Mall of Scandinavia har bolaget minskat på riskprofilen i orderboken och de senaste åren levererat relativt stabila marginaler inom bygg och anläggning.

Liksom Skanska har Peab samtidigt en bostadsutvecklingsdel. För Peab svarade denna för cirka 30 procent av rörelseresultatet under helåret 2017. Den andelen kan - till följd av inbromsningen på den svenska bostadsmarknaden - successivt komma att minska och vara lägre än hälften under helåret 2019, bedömer en bygganalytiker.

Skanska släpper sitt bokslut för 2018 vid 7.30-tiden på fredagen den 8 februari med efterföljande rapportkonferens klockan 10. Även Peabs rapport förväntas på fredagsmorgonen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.