Du är här

2017-07-27

Så ombildar Löfven regeringen

Statsminister Stefan Löfven väljer att ombilda regeringen. Infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman lämnar regeringen, medan försvarsminister Peter Hultqvist blir kvar, trots den misstroendeförklaring som allianspartierna sagt att de tänker rikta mot honom med anledning av IT-haveriet vid Transportstyrelsen.

Det sade Stefan Löfven vid en pressträff på torsdagen.

"Jag har övervägt olika handlingsalternativ. Jag väljer det som är bäst för landet", sade han.

Han sade vidare att han "tänker inte försätta Sverige i en politisk kris".

Stefan Löfven kallade hotet om misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist för "oseriöst" eftersom han som försvarsminister inte haft ansvar för det som hänt vid Transportstyrelsen.

Peter Hultqvist själv sade att han fullgjort sitt uppdrag som försvarsminister genom att försäkra sig om att försvarsmakten hanterat säkerhetsläckaget vid Transportstyrelsen.

"Jag har gjort det jag kan och har skyldighet att göra", sade han och tillade att han därför fortsatt står till förfogande som försvarsminister.

På en fråga om allianspartiernas tal om att rikta misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson i samband med höstens budget svarade Stefan Löfven att han inte tänker spekulera i det.

Däremot tycker han att det behövs en "väldigt grundlig diskussion om vår konstitution" och att Sverige inte kommer att kunna regeras med minoritetsregeringar i framtiden om misstroendeförklaringar på detta sätt används för politiska ändamål.

Han sade också att han hanterar ett eventuellt misstroende mot Peter Hultqvist den dagen riksdagen röstar för det.

I Stefan Löfvens nya regering blir Morgan Johansson justitie- och inrikesminister medan Annika Strandhäll blir socialminister. Tomas Eneroth blir ny infrastrukturminister och Heléne Fritzon migrationsminister.

Förutom Anna Johansson och Anders Ygeman lämnar även folkhälsominister Gabriel Wikström regeringen. Anders Ygeman föreslås bli ny gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, alla tre på egen begäran enligt statsministern.

På onsdagen meddelade de fyra allianspartierna att de kommer att rikta misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist med anledning av hur de hanterat IT-skandalen vid Transportstyrelsen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.