Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-22

Så rapportrasar aktien

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen inledde handelsveckan med svagt sjunkande indexnoteringar. Nyhetsflödet var måttligt, men efter förra veckans störtskur av rapporter kom i stället ett intensivt flöde av rekommendationsändringar.

Dagens största rapportbolag MTG föll brant efter att ha sänkt sin tillväxtprognos.

Strax efter klockan 10 hade OMXS30 sjunkit med 0,2 procent till 1.603 och aktier för cirka 2,7 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. På de ledande Europabörserna var indexrörelserna små: FTSE 100 i London steg något medan CAC 40 i Paris och DAX i Frankfurt var i stort sett oförändrade.

Före öppning rapporterade MTG, som knoppat av sin tv-verksamhet och nu är fokuserat på e-sport och gaming. Bolaget sänkte sin tillväxtambition för 2019 till en organisk försäljningsökning på mellan 8-12 procent, mot tidigare kring 15 procent. Aktien svarade med att tappa 13 procent.

Inom OMXS30 låg Boliden i topp med en uppgång på 2,5 procent. Aktien har höjts till köp, från tidigare behåll, av Nordea Markets.

Även Autoliv steg, med 0,7 procent. Efter fredagens kvartalsrapport har aktien höjts till köp av Nordea, som tror att bolaget kommer att fortsätta ta marknadsandelar. Handelsbanken och Baird har höjt sina riktkurser för Autoliv, medan ABG Sundal Collier, Kepler Cheuvreux och Barclays sänkt aktien riktkurs.

I botten bland storbolagen fanns bankerna, som tappade mellan 0,7 och 1,3 procent med Nordea som svagast för dagen. Nordea har sänkts till behåll från köp av Deutsche Bank.

Stora Enso, som också rapporterade i fredags, har höjts till köp av Nordea. Aktien handlades upp 3,4 procent.

Ett annat bolag som visade siffrorna i fredags var Betsson, som steg försiktigt på rapportdagen men gick desto sämre efter helgen. Aktien var ned 6,4 procent.

NCC:s rapport i förra veckan var svagare än väntat och aktien handlades också lägre på måndagen: minus 3,9 procent. Aktien har även sänkts av DNB från köp till behåll.

DNB valde att i stället höja NCC:s konkurrent Peab till köp, och aktien svarade med att lyfta 4,1 procent.

Medicinteknikbolaget Spectracure, som varit intensivt handlad på sistone, fortsatte att vara högt omsatt och lyfte drygt 14 procent efter att i fredags ha backat kraftigt.

Boule Diagnostics handlades ned 7,6 procent. Bolaget vd Fredrik Dalborg hoppar av och går till ett annat svenskt medicinteknikbolag.

Investeringsbolaget Fram har sänkt sin omsättningsprognos för 2019 från 78 miljoner kronor till 25-40 miljoner. Aktien föll nära 12 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.