Du är här

2017-09-18

Så sänker Deutsche Bank Telia

Deutsche Bank sänkte på måndagen Telia till sälj från behåll och med en ny riktkurs på 33 kronor (från tidigare 40). En närmare titt på Telias intjäning - inte minst på hemmaplan i Sverige - ligger bakom Deutsche Banks dystra syn, enligt analysen.

Deutsche räknar med att Telia mot slutet av året slutligen ska ha nått uppgörelser med sina tidigare verksamheter i Eurasien, vilket flyttar fokus tillbaka till Telias kärnverksamhet.

Sverige står för 65 procent av det operativa fria kassaflödet och utsikterna är enligt Deutsche negativa, då bankens estimat för 2018 är ett fritt kassaflöde som ligger 9 procent under konsensus. I Sverige finns enligt Deutsche risker både från äldre intäkter och svag ekonomi från fiberverksamhet. Dessutom är värderingen hög, då marknaden räknar med ett så kallat EFCF (equity free cash flow) på 5,9 procent för 2018, att jämföra med 6,7 procent för sektorn.

Telias resultatutveckling har varit negativ en tid, med ebitda-estimat för 2018 som nu ligger cirka 6 procent lägre än de gjorde för två år sedan. Deutsche Bank ser en ytterligare nedsida på 2 procent jämfört med konsensus.

Sett till det fria kassaflödet ligger Deutsche Banks analys 9 procent under konsensus.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.