Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-07-24

Så ser analyshusen på SKF

SKF:s p/e-tal är det lägsta av de nordiska verkstadsbolag som Nordea följer, och flera positiva faktorer finns såsom exempelvis fortsatt styrka i ledande konjunkturindikatorer och en balans mellan försäljningspriser och råmaterialkostnad som tycks förbättras.

Det skriver Nordea i sin SKF-rapportkommentar, som rubriceras "Gå inte vilse i detaljerna".

"Medan produktions- och pris/mix-dynamik är volatil från kvartal till kvartal välkomnar vi potentiella framsteg mot en mer konkurrenskraftig kostnadsnivå genom ökad automatisering och större flexibilitet i tillverkningen, som vi tror är mycket viktigare på längre sikt", skriver Nordea.

Överlag anses dock vissa bolagsspecifika resultatdrivkrafter vara fortsatt svaga, varför rekommendationen behåll och riktkursen 174 kronor upprepas.

Nordea påpekar vidare att SKF:s skifte mot mellanprissegmentet adderar viss risk för marginalförsämringar på medellång sikt, men den ljusnande kostnads-/priskvoten gör att banken höjer sina estimat för justerad rörelsemarginal med 0,1-0,2 procentenheter för 2017-19, till 11,5, 11,7 respektive 12,1 procent.

Bland övriga bankkommentarer till SKF:s rapport märks Goldman Sachs (rekommendation: neutral; riktkurs 180 kronor), som på rapportdagen konstaterade att det omtalade "bearcaset" för kullagerbranschen, nämligen att kinesisk konkurrens leder till prispress, inte kan avfärdas än på ett tag.

"Det här sker i takt med investeraroro för att PMI-nivåerna redan ligger högt och aktier som är exponerade mot kortcyklisk industri kan drabbas av multipelkontraktion vid PMI-nedgångar.

På sikt tror Goldman Sachs dock fortsatt att bättre efterfrågan kommer att leda till högre försäljningspriser för SKF. Den positiva effekt av pris-/mixeffekter på rörelsemarginalen som banken estimerar för det fjärde kvartalet och 2018, 0,5 procentenheters förbättring, betecknas som försiktig givet hur det har sett ut i tidigare konjunkturuppgångsfaser.

Barclays (rekommendation: undervikt; riktkurs: 155 kronor) betecknar ledningens syn, att pris-/mix-effekten inte lär bli positiv under årets tredje kvartal, som nedslående och något som indikerar att SKF fortfarande har svårt att förhandla upp sina priser gentemot biltillverkarna.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.