Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-09

Så slår statistiken mot dina aktier

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 8 2019.

Ekonomiska indikatorer avslöjar ofta hur ekonomin utvecklas – och därmed möjligheten för börsbolagen att tjäna pengar. Så påverkas dina aktier av tysk statistik.

LÄS OCKSÅ: Analys: Efterlängtad normalisering

Det finns otaliga indikatorer att studera och vi har i de senaste tidningarna gått igenom några av de vanligare indikatorerna som marknaden tenderar att hålla ett öga på. 

I detta nummer fokuserar vi på några tyska siffror.

Givet landets ekonomiska position (största landet i Europa samt den fjärde största ekonomin i världen) är den ekonomiska aktiviteten i landet en viktig variabel för börsen.

MISSA INTE: Tre favoritaktier

Viktig handelspartner

Då Tyskland är en viktig handelspartner för Sverige och även det ekonomiska navet i Europa är börsen alltid lyhörd för tidiga indikationer på en trendvändning, såväl upp som ner, i den tyska ekonomin. Hur mäts då detta och hur kan vi som placerare hålla koll på siffrorna? De två sentimentsindexen IFO (affärsklimatindex) och ZEW (finansanalytikers förtroendeindex) är två bra exempel.

SE OCKSÅ: Börsens bästa utdelningshöjare

IFO-indexet baseras på en månatlig affärsklimatsundersökning där omkring 9 000 bolag inom tillverkning, konstruktion, handel och service svarar på frågor kring läget just nu (antingen bra, helt okej eller dåligt) och dels vad de tror om de närmaste sex månaderna (gynnsam, oförändrad eller försvagad). Vikten av respektive bolags svar beror på dess storlek och påverkan på andra bolag. IFO-enkäten är väldigt lik PMI-enkäten i sin utformning.

ZEW-index däremot, är en sentimentsindikator skapad utifrån den månatliga marknadsundersökning som 350 ekonomer och analytiker besvarar, alltså inte företagsledare, deras tankar kring den tyska ekonomins välmående närmaste året. Undersökningen innefattar frågor kring alltifrån inflation, räntor och börser till valutor och råvaror.

YTTERLIGARE LÄSNING: Malmqvist: Äntligen vändning

wysiwyg_image

Som grafen illustrerar så har såväl analytiker som företagsledare blivit alltmer skeptiska till framtiden, vilket i förlängningen borde tala för lägre bolagsvinster längre fram, men trots detta har börsen (OMXS30 i grafen) hållit emot väl. Den främsta förklaringen finner vi i centralbankerna och deras alltjämt börsfrämjande tonläge men diskrepansen är iögonfallande och det ska bli intressant att följa utvecklingen framöver.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.