Du är här

2017-09-11

Så sparades det i fonder i augusti

I augusti noterade fonder ett nettoutflöde på totalt 3,4 miljarder kronor. Främst gjordes uttag från aktiefonder medan obligationsfonder, i första hand företagsobligationsfonder, däremot uppvisade nettoinsättningar.

Det framgår av Fondbolagens förenings månatliga rapport.

Den samlade fondförmögenheten i Sverige minskade under augusti med 29 miljarder kronor och uppgick vid slutet av månaden till 3.752 miljarder.

Aktiefonder hade nettoutflöden på 3,3 miljarder medan penningmarknadsfonder (korta räntefonder) hade ett nettoutflöde på 0,3 miljarder. Däremot gjordes under månaden nettoinsättningar i obligationsfonder (långa räntefonder) på 0,5 miljarder kronor. I synnerhet valde fondspararna företagsobligationsfonder.

"Efter att ha storköpt aktiefonder i början på året tog de aktiva spararna sommarsemester och sålde i augusti aktiefonder för tredje månaden i rad. Köpen gick istället till försiktigare företagsobligationsfonder vilka ser ut att gå emot ett rekordår", säger Johanna Kull som är sparekonom på Fondbolagens förening.

Hittills i år uppgår det totala nysparandet i fonder till 63,2 miljarder kronor netto. Aktiefonder har haft nettoinsättningar på 20,2 miljarder. För blandfonder och obligationsfonder summerar nysparandet hittills i år till 19,2 respektive 16,7 miljarder.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.