Du är här

2017-01-18

Så tar du rygg på Trumpeconomics

USA har fått en ny och kontroversiell president i Donald Trump. Vissa marknader ligger bra till utifrån hans politiska agenda – andra sämre.

Detta framgår ur en artikel i Aktiespararen nummer 12 2016.

Vad som började som ett dåligt skämt har nu blivit verklighet. Donald Trump blir USA:s nye president och han har lovat väljarna stordåd.Med sin nostalgiska slogan ”Make America Great Again” ska frihandelsavtalet Nafta omförhandlas till en bättre deal för USA.

Skatterna ska sänkas, där en kraftig kapning av bolagsskatten från 35 procent ned till 15 ligger högst upp på dagordningen. Massiva infrastrukturprojekt ska initieras och som sista tillägg uppförs inom kort en mångmiljardmur längs med den södra gränsen mot Mexiko.

Gissa vem som ska betala för den om Trump får som han vill.

Det är lätt att vara kritisk. Löftet om muren kommer naturligtvis aldrig att infrias och att Trump lyckas driva igenom kravet att skriva om Nafta från grunden är en riktig hög­oddsare, inte minst då det finns krafter inom det republikanska partiet som är trogna frihandels­anhängare. För att nämna någon – John McCain – partikamrat, tillika tidigare presidentkandidat.

Betydligt bättre chanser har Trump att materialisera andra delar av sin politik. Att expandera finanspolitiken ligger kanske allra närmast, där en sänkning av bolagsskatten sannolikt skulle vinna stöd såväl i Washington, som av den breda skaran ekonomer och tyckare.

Givet att nämnda skattesänkningar inte är fullt finansierade ligger en allt stramare penningpolitik i korten med en starkare dollar som följd. Dollarkursen står i nuläget på 9,21 kronor och har goda chanser att passera 10 kronor inom de närmaste tolv månaderna.

En allt starkare dollar urholkar köpkraften för de som åker på semester på andra sidan Atlanten, men stärker samtidigt avkastningen för dem som har en placering med dollarexponering.

Så vad ska man investera i och vad ska man undvika om man är en sann supporter till Trumpeconomics? Aktiespararen har tagit fram ett antal kategorier som passar in på temat. Med det sagt är det viktigt att ta Mr Trump och hans enkla problemlösningar med en viss nypa salt.

Till att börja med har Donald Trump utlovat massiva stimulanser där motorvägar, järnvägar, flygplatser och broar ska moderniseras, ut­ökas eller byggas från grunden, vilket ger goda förutsätt­ningar för en positiv trend i infrastrukturfonder. Skanska, som har en stor andel av sin verksamhet i USA, reagerade exempelvis positivt på valutgången med en uppgång på 3,5 procent.

Vill man ta rygg på en infrastrukturfond finns ett skapligt utbud i Sverige. Majoriteten av fonderna har en global inriktning, men en övervikt mot USA-marknaden och ger därmed också exponering mot dollarn.

Läkemedelssektorn ligger också bra till. Sektorn har gått som tåget de senaste åren, men fick skrämselhicka de sista månaderna före valet. Bakgrunden till det är att Hillary Clinton förespråkade prisregler­ingar i branschen. Donald Trump å andra sidan har inga uttalade regler­ingar på sin agenda.

I Sverige finns ett antal läkemedelsfonder att ta rygg på med övervikt mot USA. Inte speciellt märkligt eftersom majoriteten av de största läkemedelsbolagen har sin bas i landet. Läkemedelsfonder ger likt infrastrukturfonder en exponering mot dollarkursen.

Breddar man perspektivet är USA-marknaden alltjämt dyr, men ser trots det ut att fortsätta ticka uppåt ett tag till. I slutet av november noterade samtliga USA-börser toppnoteringar och givet att det införs skattelättnader för företagen känns plötsligt en återfunnen positiv vinstcykel inte alltför långt borta.

Glöm inte heller att det lägrar nya orosmoln framöver i Europa.

Den 4 december inträffade en av årets viktigaste händelser (som om Brexit och USA-valet inte vore nog) då det italienska folket röstade om omfattande reformer av konstitutionen. När dessa rader skrivs några dagar tidigare ser det ut att bli en öppen historia. Ett värsta scenario är att premiärminister Matteo Renzi förlorar, avgår, turbulens uppstår och att han ersätts av en euro­skeptisk regering.

Det är inte vad Euro­pa behöver i tider när EU har mer än nog att syssla med Storbritanniens utträde ur unionen. I det rela­tiva spelet att satsa på antingen USA eller Europa framstår USA som en trygg hamn. Glöm inte heller bort dollarexponeringen.

Vad ska man undvika? Det går inte att undgå att lyfta fram Latinamerikafonderna. Rädslan för muren är givetvis kraftigt överdriven, men det är inte omöjligt att förutsättningarna för Mexikos viktiga exportsektor möter tuffare krav under Trumps mandatperiod.

Latinamerika har några dystra år bakom sig, men kan se tillbaka på ett fantastiskt år hittills, där aktiemarknaderna har stigit med över 80 procent i lokal valuta.

Tror man å andra sidan att Trump lyckas driva sin linje finns risk för en ny tillbakagång såväl för de lokala valutorna som för aktiemarknaderna. Efter valresultatet noterades exempelvis det största raset i den mexikanska peson på två decennier, då den tappade hela 13 procent, motsvarande 20 pesos per dollar.

Avslutningsvis växer såväl utbudet som efterfrågan på hållbara och gröna investeringar i en rasande takt. Klimathotet är dock en fråga som inte tycks intressera den nye presidenten, som gått så långt att kalla frågan för ett ”kinesiskt påhitt”.

Investeringar i förnybar energi och närbesläktade områden riske­rar därmed att bli nedputtade i prioriteringslistan samtidigt som de globala kolproducenterna kan skratta hela vägen till banken. En vecka efter valet hade exempelvis aktiekursen i USA:s största kolproducent Peabody fyrfaldigats.

Aron Sigblad

Författare Aron Sigblad

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.