Du är här

2017-09-01

Saab bekräftar indiskt Gripensamarbete

Saab kommer att samarbeta med det indiska industrikonglomeratet Adani för att bygga bland annat Gripenplan åt den indiska försvarsmakten, något som Håkan Buskhe kommer att avisera vid en presskonferens i Indien på fredagen.

Det uppgav den indiska affärstidningen Business Standard på torsdagen, utan att ange källor.

På fredagen bekräftar Reuters och Bloomberg News att Saab och Adani lanserade samarbetet, som ska försiggå inom luftfart och försvarsindustri. Enligt Håkan Buskhes tal är Gripenproduktion fokus för samarbetet.

Någon order tycks det dock inte vara fråga om, åtminstone inte än: den indiska tidningen nämnde även att Saabkonkurrenten Lockheed Martin den 19 juni aviserade ett liknande samarbete med indiska Tata Advance Systems. Det samarbetet går ut på att bygga stridsflygplanet F-16 i Indien.

Stridsflygplansupphandlingen gäller enligt Business Standard 100-200 enmotoriga stridsflygplan för det indiska flygvapnet. Tidigare har "över 150" plan nämnts, exempelvis av Håkan Buskhe till Svenska Dagbladet i mars.

Enligt Adanis hemsida är bolaget verksamt inom bland annat kolimport, energiproduktion och hamnar, men inte inom försvarsmateriel eller flyg. I maj 2015 rapporterade dock Times of India att koncernen utvärderade att gå in i denna bransch också.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.