Du är här

2018-08-29

Säljare "överraskade" av kursreaktion

wysiwyg_image

Optimizer Invest är "överraskade" att investeringsbolagets försäljning av aktier i Catena Media för 463 miljoner kronor har tolkats så "dramatiskt" av vissa.

Det skriver Optimizer Invest i ett uttalande som lagts ut på firmans hemsida.

Kursen i Catena Media hade vid 14.30-tiden backat nästan 13 procent och Henrik Persson Ekdahl, grundare av och partner på Optimizer Invest och tidigare tillförordnad vd på Catena Media, säger att firman fått många samtal och frågor om försäljningen.

"Generellt handlar det om svenska investerare, det känns som en tydlig överreaktion", svarar han på frågan om vem det är som tolkat innehavsminskningen som dramatisk.

Optimizer skriver även att försäljningen inte har något med investeringsbolagets syn på aktien eller med bolagets framtid att göra.

"Tvärtom, bolaget har nått ytterligare en nivå där vi känner oss bekväma med att sälja", heter det.

Vidare framhåller Optimizer Invest att bolaget är ett venture-bolaget, alltså fokuserade på investeringar i tidig fas och kan då inte ha en portfölj som domineras av ett enda noterat bolag.

"Med det sagt förblir Catena Media vårt viktigaste innehav och vi kommer fortsätta att våra väldigt aktiva och långsiktiga ägare", skriver Optimizer Invest.

Henrik Persson Ekdahl säger till Direkt att innehavet i Catena Media stod för nästan 65 procent av tillgångarna i Optimizer före transaktionen, en andel som nu sjunkit till runt 30 procent.

Han säger även, vilket han gjort till Dagens Industri tidigare, att försäljningen kom efter förfrågningar från stora internationella institutioner, speciellt från USA och London. Kapitalet som frigörs är inte öronmärkt till något speciellt utan kommer att användas till nya investeringsmöjligheter när de dyker upp, resonerar Henrik Persson Ekdahl.

Optimizer Invest sålde 4,35 miljoner aktier i affiliatebolaget till ett pris om 106:50 kronor per aktie, motsvarande en rabatt på nästan 7 procent, i den försäljning som aviserades efter börsstängning på tisdagen. I skrivande stund handlas aktien strax under 100-lappen. Optmizers ägarandel gick från 13 till drygt 5 procent i och med avyttringen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.