Du är här

2017-08-30

Sänker USA-aktier – höjer europeiska

Finansföretaget Alfred Berg sänker amerikanska aktier till undervikt och höjer europeiska till övervikt.

Det framgår av en tillgångsallokeringsrapport författad av Jonas Olavi som är allokeringschef vid Alfred Berg.

"Argumentet är att vi ser utmaningar för Trump att driva igenom sina programpunkter om de inte framstår som ekonomiskt mer försvarbara. Nästa år är det åter val till kongressen där mångas framtid står på spel, vilket sannolikt gör att Trump inte kan räkna med ett lika stort stöd som siffrorna i de båda kamrarna antyder", skriver han.

Bakom den positivare synen på Europa står faktorer som ett bättre vinstmomentum, en ökad politisk samsyn och drivkrafter som snarare enar än söndrar Europa som företeelse.

Europa gynnas dessutom av en förbättrad världshandel på ett bättre sätt än USA vars bolag i större utsträckning är inhemskt inriktade, resoneras det i rapporten.

Dollarn har som bekant fallit tillbaka en hel del på sistone och det finns enligt Jonas Olavi en risk att denna trend kan fortsätta. Den amerikanska valutan började stärkas när den tidigare Fed-chefen Ben Bernanke på sin tid andades tapering för första gången.

"Då bestämde sig marknaden för att handla upp dollarn i en magnitud som bara hänt två gånger tidigare de senaste 50 åren. Både tidigare tillfällena så punkterades dollarn därefter, vilket vi måste räkna med skulle kunna hända igen", resonerar allokeringschefen.

Om så sker kommer amerikanska tillgångar inte att utvecklas särskilt bra, konstaterar han.

"Vi tar dock inte ut svängarna för tidigt utan nöjer oss med att taktiskt sänka amerikanska aktier till undervikt", heter det i analysen.

Övriga vikter kvarstår med undervikt i nordiska aktier, övervikt i tillväxtmarknadsaktier samt neutral till japanska aktier.

Jonas Olavi anser att höstens börs ser intressant ut, inte minst utifrån ett svenskt börsperspektiv.

"Vinsterna bedöms stiga med drygt 10 procent i år medan börsen är upp med mindre än hälften", pekar han på.

"Och blickar vi framåt 2018 ser utsikterna faktiskt fortsatt goda ut. Detta innebär att oddsen för en uppgång under hösten trots allt är goda", anser Jonas Olavi.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.