Du är här

2017-09-19

SAS stiger – på höjd rekommendation

SAS blir allt mer konkurrenskraftigt av de åtgärder bolaget har vidtagit under de senaste åren och är på väg att vidta, och kan väntas ge en solid avkastning framöver. Det stärker i sin tur sannolikheten för att flygbolaget kommer att vara delaktigt i en pågående branschkonsolidering.

Det anser Nordea, enligt en färsk analys där rekommendationen för SAS höjs till köp från behåll och där riktkursen sätts till 32 kronor.

Banken betraktar värderingen som "stödjande" (supportive), även om risken är något hög givet skuldsättningen, och listar flera skäl till sin positiva hållning:

* SAS har implementerat en ny operationell och kommersiell strategi, vilket är nödvändigt för att nuvarande lönsamhetsnivå ska kunna hålla i sig.

* Effektivitetsprogrammet, som ska minska kostnaderna med 3 miljarder kronor under nästkommande tre år.

* De nya baserna i Storbritannien och Spanien - "ett steg i rätt riktning", enligt Nordea.

* Ökat fokus på intäkter från lojalitetsprogrammet EuroBonus. Detta väntas bli en viktig del i att säkerställa att SAS blir konkurrenskraftigt och lönsamt på längre sikt.

Den branschkonsolidering som Nordea nämner att SAS kan komma att bli del av har fått extra fart av konkurser för Alitalia och Air Berlin, och ett flertal gränsöverskridande flygbolagsaffärer ligger nu i korten enligt banken.

"Vi tror att SAS starka position i den attraktiva nordiska regionen gör att bolaget är en attraktiv uppköpskandidat för en av de tre huvudsakliga europeiska flygplansgrupperingarna, och dess 17 slottar på Heathrow är en viktig tillgång", skriver Nordea.

Ett argument för att en konsolidering närmar sig nämns: i Europa står de fyra största flygplansgrupperingarna för bara 45 procent av marknaden, mot 80 procent i USA, samtidigt som det under lång tid rått pris- och marginalpress i Europa.

Riktkursen 32 kronor innebär ett p/e-tal på 8,0 för Nordeas estimat för vinsten 2018, vilket uppges vara en lägre multipel än för många andra europeiska flygbolag.

Nordea har ersatt sin tidigare SAS-analytiker med Hans-Erik Jacobsen, norrman som tidigare arbetade åt Swedbank, vars norska och svenska analysverksamheter gått över till Kepler Cheuvreux.

SAS-aktien var upp drygt 3 procent till 24:70 kronor, den högsta nivån sedan vintern 2016, efter en timmes handel i Stockholm på tisdagen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.