Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-29

SEB spår högre tillväxt men lyfter samtidigt varningens finger

wysiwyg_image

Sverige är i full fart men bristande policysamordning ökar riskerna rejält. En bredbaserad svensk tillväxt får bränsle från procyklisk finanspolitik, enextrem penningpolitik och svag krona.

Det skriver SEB i den konjunkturprognos som presenterades på tisdagen.

Enligt SEB:s prognos väntas Sveriges BNP öka 3,2 procent 2017 och 2,8 procent 2018. I föregående prognos, i maj, väntades BNP öka med 3,1 procent i år och 2,6 procent nästa år.

Bostadsinvesteringar är fortsatt viktigaste drivkraften medan privat konsumtion utvecklas lugnare ochnya mätmetoder gör att offentlig konsumtionsvolym stagnerar trots rekordhög jobbtillväxt.

Allt allvarligare rekryteringsproblem, framför allt inombyggbranschen och den offentliga sektorn, hämmar tillväxten under senare delen av prognosperioden.

Trots snabbt ökande arbetsutbud väntas arbetslösheten falla till under 6 procent 2018. Lönetillväxten lyfter till 3,5 procent 2019. Ett oväntad starkt arbetsutbud möjliggör en längre period med tillväxt över trend och skapar statsfinansiellt budgetutrymme för nya satsningar. Men tecknen på en obalanserad bopris- och skuldutveckling är tydliga.

Regeringens höstbudget väntas innehålla 30 miljarder kronor i reformer/stimulanser. Uteblivna skattehöjningar innebär en mer expansiv och procyklisk finanspolitik. Ändå faller offentlig skuldsättning till strax över35 procent av BNP under 2019, alltså i linje med "skuldankaret".

Även om inflationen stiger något nås inte målet 2 procent fullt ut trots högkonjunktur. Allt stramare resursläge och normalisering i omvärlden gör ändå att Riksbanken höjer räntan i april 2018 och sedan genomför ytterligare fyraräntehöjningar under 2018-2019 till 0,75 procent.

"Att penningpolitiken är extremt expansiv i en stark konjunktur ökar riskerna för stora ekonomiskabakslag på sikt på grund av uppdrivna hushållskulder och bopriser", skriver SEB.

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar: ”Riksbanken borde ta mer hänsyn till en redan överhettad svensk ekonomi. Den fortsatt starka trenden för produktion och export borde ge ökat stöd för att tillväxten i Sverige håller i sig och därmed måste Riksbanken tillslut ändra sin politik. Trots att inflationen är strax under 2 målet på procent, PMI (inköpschefsindex) ligger på toppnivåer och BNP-tillväxten är hög, så har Riksbanken ändå valt att hålla en styrränta på -0,50 procent och dammsuger samtidigt marknaden på statsobligationer till en räntenivå runt 0,5 procent. Frågan är givetvis till vilken nytta och med vilka konsekvenser.”

SEB spår att reporäntan ligger kvar på -0,50 procent i december i år och har höjts till 0,0 procent i december 2018 och 0,75 procent i december 2019.

SEB noterar att kronan i dag är 5 procent undervärderad mot euron och dollarn. När Riksbankens höjningar närmar sig stärks kronan. EUR/SEK väntas handlas till 9:35 i slutet av 2017 och till 9:00 i slutet av 2018.

USD/SEK väntas handlas till 8:20 i slutet av 2017 men faller sedan till 7:50 respektive i slutet av 2018. Den negativa effekten på exportföretagen mildras av starkare global konjunktur

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.