Du är här

2018-08-15

Ser köpläge i speljätten efter fallet

wysiwyg_image

ANALYSGUIDEN: Dataspelsbolaget Paradoxs börsvärde rasade med över 5 miljarder kronor efter gårdagens rapportsmäll. Nu ser Dagens Industri köpläge i speljätten.

När Paradox släppte sin rapport för det andra kvartalet 2018 skickade marknaden ner bolagets aktie närmare 30 procent. En besvikelse över sjunkande marginaler och en omsättningstillväxt som inte nådde upp till analytikernas sammanställda prognoser. Enligt databasen Factset så förväntades intäkter om 346 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 166 Mkr för det andra kvartalet, rapporterar Dagens Industri.

Utfallet blev istället ett rörelseresultat på 99,6 miljoner, vilket motsvarar en rörelsemarginal på 33,4 procent och ett tapp på 38,8 procent mot samma kvartal föregående år. Samtidigt som intäkterna växte med blygsamma 3,2 procent till 299 miljoner kronor.

Johan Wendel, från Dagens Industri, menar på att det inte är märkligt att aktien rasar med 28 procent under tisdagens handel. Innan kursraset värderades bolaget till ett rullande P/E-tal på 49 för 2018, baserat på analytikerkonsensus. Då finns det inte utrymme för en inbromsning i intäktstillväxten, samtidigt som lönsamheten faller drastiskt. När Paradox tidigare i år presenterade sin rapport för det första kvartalet fick investerare se aktien rusa med 20 procent på rapportdagen, för att följande handelsdag fortsätta sin resa med ytterligare 14 procent. I det första kvartalet överraskade bolaget marknadens förväntningar både när det gäller omsättningstillväxt och lönsamhet. DI varnade redan då för att det är svårt att komma att anta att varje kvartal kommer vara lika starka, enligt Johan Wendel.

LÄS OCKSÅ: "Fyra bolag får tummen upp i Teknisk analys"

Trots att Paradox vid upprepade tillfällen varnat att det kommer vara slagigt mellan kvartalen, verkar marknaden glömt bort detta. Nu blev det ett kvartal där det volatila slog åt det negativa hållet, skriver DI. Enligt bolaget själva beror detta på royaltyutbetalningar, det vill säga att spelen som gått allra starkast och sålt bäst inte är utvecklade av Paradox utan bolaget är endast förläggare för titlarna. Addera där till att en negativ engångseffekt på nästan 21 Mkr för två påbörjade spelprojekt som slängdes. Vid en närmare titt på speltitlarna hos bolaget är det inte svårt att förstå att ”Surviving Mars”, som släpptes den 15 mars, inte blivit den hit som bolaget hoppats på. I rapporten för det första kvartalet nämndes spelet ett flertal gånger och man kunde ana en viss optimism, bland annat skrev den dåvarande vd:n Fredrik Wester att spelet ”nått upp till de mål och förväntningar vi satte i vår prognos”. Under tisdagens rapport för det andra kvartalet nämns dock ”Surviving Mars” inte en enda gång i listan för de bäst säljande speltitlarna finns spelet inte med.

YTTERLIGARE LÄSNING: "Analys- av Aspire Global, ett spännande bolag i en spännande bransch"

Di fortsätter däremot med att trycka på att man som investerare inte ska dra alltför stora slutsatser av ett dåligt kvartal. Trots att bolaget visade på ett svagt kvartal i q2 så har knappats något fundamentalt förändras för speljätten, skriver Di. Paradox har fortfarande en omtyckt spelkatalog, lojala kunder och flera intressanta projekt för framtiden, bland annat mobilsatsningen.

Johan Wendel sammanfattar det hela med att istället se raset för bolagets aktie som ett bra tillfälle att köpa aktien. Om vi litar på analytikerkonsensus värderas Paradox till P/E 37 baserat på 2018 års förväntade vinst. Det menar Di inte är så dyrt för ett bolag som väntas växa med 50 procent jämfört med 2017 och en med en lönsamhet många bolag drömmer om.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.