Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-17

"Sjunkande bopriser ett orosmoment för Byggmax"

wysiwyg_image

Den potentiella avkastningen i förhållande till risken i Byggmax har i och med de sjunkande svenska bostadspriserna blivit allt mindre attraktiv.

Det skriver SEB om byggvaruhuskedjan, och slopar sitt köpråd till förmån för rekommendationen "behåll" med hänvisning till SEB:s bostadsprisindikator. Denna indikerar ett mer dämpat sentiment framöver, enligt banken.

Riktkursen sänks nästan 20 procent till 65 från 80 kronor (något Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om tidigare på tisdagsmorgonen), motsvarande en värderingssänkning på mer än 900 miljoner kronor.

"Även om Byggmax resultat borde gynnas av positionen som lågprisaktör i en nedgång på gördetsjälv- och byggmarknaden har bolagets jämförbara försäljning utvecklats sämre än den starka marknaden på senare år; vi tror att ökad konkurrens från andra lågkostnadsspelare och onlineaktörer är förklaringen", skriver SEB och sänker sina estimat för vinst per aktie 2017 med 6 procent.

Samma mått sänks med 9-10 procent för nästkommande två år, skriver SEB.

På kort sikt pekas Byggmaxförvärvet Skånska Byggvaror och verksamheten i Finland ut som utmaningar. Det förstnämnda bolaget, som köptes i slutet av 2015, drabbades av minskande försäljning under det andra kvartalet i år, liksom en bruttomarginal som tyngdes av ogynnsam försäljningsmix och höjda råvarukostnader.

På den ljusa sidan nämner SEB att Byggmax tydliga position som lågprisaktör ("clear value proposition") erbjuder tillväxtmöjligheter framöver. Bolagets starka historik gör tillsammans med direktavkastningen på nästan 3,5 procent att det finns ett visst skydd för alltför stora kursnedgångar, resonerar banken.

Riktkursen 65 kronor är 3 kronor lägre än måndagens stängningskurs 68 kronor, som nåtts efter en uppgång på 8 procent hittills i år och 15 procent de senaste tre månaderna.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.