Du är här

2018-03-02

"Sker aldrig mjuklandning vid överhettning"

wysiwyg_image

Riskerna ökar på bomarknaden

Det har aldrig någonsin historiskt skett en mjuklandning på någon överhettad bostadsmarknad. Riskerna ökar i Sverige och både realekonomi och den finansiella stabiliteten är i fara.

Det skriver Natixis i en analys av svensk bomarknad.

Att de svenska bostadspriserna börjat vända nedåt under 2017 utgör är tydligt hot mot säkerheten "i det starkt koncentrerade banksystemet" i och med att de svenska bankernas kreditportföljer "till hälften består av bolån", skriver Natixis.

"Ultralåga (till och med negativa) räntor har lett till ett överdrivet risktagande på bostadsmarknaden och Riksbanken har få verktyg för att förhindra den hårdlandning som en omfattande systemhändelse skulle skapa", fortsätter den franska investmentbanken och lägger till att det är oroande att det inte finns någon historisk vägledning rörande allvarligare systemoro efter en utdragen tid med låga räntor.

Rörliga lån en riskfaktor

Den höga andelen rörliga lån gör de svenska hushållen sårbara om räntor skulle stiga, påpekas även.

"Även om den bostadsrelaterade hushållsskuldsättningen fortsatt är den största risken för den svenska ekonomin har svenska hushåll och banker stora buffertar både ur nordiskt och europeiskt perspektiv", framhålls samtidigt.

Då Riksbanken har åtagit sig att ge extraordinärt likviditetsstöd till svenska banker vid händelse av en bankkris skulle dock inte en likviditetskris kunna tänkas utlösas, bedömer Natixis.

Rörande prisutvecklingen i närtid bedöms den höga nivån av nyproduktion som kommer ut på marknaden ge ett visst tryck nedåt på de svenska bostadspriserna. När sedan byggtakten gradvis avtas bedöms sedan priserna stabiliseras. En modell som investmentbanken tagit fram pekar mot att "de svenska bostadspriserna faller runt 2,8 procent under 2018 och eventuellt når botten i det fjärde kvartalet", framgår det i analysen. Modellen pekar sedan mot 0,8 procents prisökning 2019.

"Men risker finns för fortsatt och större bostadsprisminskning och att det kan förvärras om bostadsbyggandet fortsätter att öka medan efterfrågan minskar", varnar Natixis.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.