Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-26

Sommarvård för portföljen

wysiwyg_image

Vädret och humöret

Att väder och humör hänger ihop märks tydligt i Sverige.

När solen skiner och temperaturen varaktigt överstiger 20 grader, fylls gator och torg runt om i landet med en sällsynt positiv atmosfär. Det-mesta-är-möjligt-filosofin genomsyrar tankegångarna och vad klockan visar på kvällen är i största allmänhet oväsentligt.

Stämningen är helt enkelt på topp och inget - annat än nuet - spelar någon roll.   

Det omvända gäller dessvärre också, både vädermässigt och på börsen.

Under vinterhalvåret kan klockan 16.00 upplevas som mitt i natten med mörker, en ogästvänlig temperatur utomhus och en halvmeter snö som begränsar framkomligheten.

Alla årstider har dock sin charm och likadant är det på aktiemarknaden.

wysiwyg_image

Skakig börs just nu

Efter en stark inledning på börsåret började turbulensen i februari. Narrativet då var att den amerikanska ”räntefrossan” spillde över på aktiemarknaden och att börskurserna rasade som en följd av detta.

Sedan dess har situationen lugnat ned sig på räntemarknaden och den amerikanska börsen har återhämtat delar av fallet. Teknikorienterade Nasdaq 100 och småbolagsindexet Russell 2000 har faktiskt noterat nya rekordnivåer, men bredare börsindex har gått trögare.

Inte minst Stockholmbörsen.

Nu har i sin tur handelsretoriken tagit över scenen och läget är återigen stökigt. Börsklimatet känns inte riktigt som vinter ännu, men den bekymmersfria sommarvärmen saknas helt klart i många aktier.

Sommartips

Att som långsiktig sparare dras med i marknadens nyckfullhet mellan å ena sidan spirande optimism och å andra sidan överdriven pessimism, är lika enkelt som det är riskfyllt.

Precis som vi påverkas av vädret, påverkas vi av den rådande börsvinden och marknadens prissättning av våra innehav. Börsklimatet kanske till och med påverkar oss mer än vädret utomhus eftersom aktiesparande är fullt av emotioner med såväl toppar som dalar som konstant gör sig påminda.   

Nedan följer därför ett antal råd för hur du kan tänka på börsen i största allmänhet och under sommaren i synnerhet.

wysiwyg_image

1. Sätt upp ett mål att sträva efter

Att ha en tydlig målbild i sitt sparande hjälper när det blåser snålt på marknaden.

Allt aktiesparande bygger på framåtblickande antaganden och att ha en bild av det kompletta pusslet framför sig underlättar varje beslut i portföljen.

Kort sagt: Vad strävar ut efter i ditt sparande i aktier och fonder?

Ekonomisk trygghet? Vill du äga din tid? Eller har du ett fast monetärt mål?

Konkretisera sedan målet med hjälp av realistiska delmål. 

Skriv därefter upp din siffra eller dröm, rama in målet och sätt upp tavlan bredvid din börsskärm.

Det hjälper både motivationen och strategin!  

wysiwyg_image

2. Ha en plan i ditt sparande

Ett tydligt mål i all ära, men för att du ska kunna infria målsättningen krävs en plan.

Och en ekonomisk plan bygger i nio fall av tio på månadssparande.

Om du är en långsiktig investerare i aktier är därför månadssparandet heligt.

Oavsett om du har en stående överföring på 100 kronor eller 10 000 kronor i månaden är det av yttersta vikt att behålla ett jämnt och förutsägbart inflöde till aktieportföljen.

Det finns flera anledningar till det.

När du har likvida medel i portföljen uppkommer nämligen ett naturligt intresse för många av oss att leta efter köpvärda aktier eller hålla sig informerad om vad som har hänt i de befintliga innehaven.

För det stora flertalet investerare är det minst lika viktigt att vara konsekvent i sitt sparande som att hitta bra och köpvärda aktier att placera i.

Hitta därför inte på några ursäkter, utan håll fast vid månadssparandet!

wysiwyg_image

3. Tänk på storleksfördelningen i portföljen

När du väl har kommit igång med ditt sparande och har börjat köpa aktier återstår det kanske viktigaste beslutet för framgång: hur du väljer att storleksfördela innehaven (”sizing” på engelska).

”Sizing” är utan tvekan lika viktigt som att hitta rätt aktier – men området får dessvärre inte lika stort utrymme hos enskilda aktiesparare som frågan om vilka aktier som är mest köpvärda för tillfället.

Att ha en koncentrerad portfölj med 5 innehav (20 procent av portföljvärdet i respektive instrument) fungerar kanske för en del, men för många är det en snabb resa till förtvivlan och sömnlösa nätter.

Oavsett hur väl påläst du är i ett bolag kan du aldrig utesluta risken att du har fel.

Tänk er själva hur övertygade alla ägare i H&M, Fingerprint, Ericsson, m.fl., var en gång i tiden.

Låt därför aldrig ett enskilt innehav vara större än 5 procent av det totala portföljvärdet.

Självklart kan det vara lockande att koncentrera portföljen när tiderna är goda, men konsten att aktivt välja riskspridning är det som fungerar för de allra flesta framgångsrika aktiesparare över tid.

wysiwyg_image

4. Anpassa kläderna efter vädret

Att skylla på väder och vind är en svensk folksport (inte minst i fotboll).

Men det finns inte något som heter ett dåligt börsväder – enbart dåliga börskläder.

Om du har storleksfördelat dina innehav korrekt och köpt bolag med en bevisad historik och en sund affärsmodell till en rimlig värdering är sannolikheten hög för att du blir en vinnare i alla börsväder. Särskilt om du har en långsiktigt orienterad tidshorisont.

Marknaden går dock i cykler och det gäller att hålla koll på vad som händer i vår omgivning. Under vissa lägen kan det vara lönsamt att t.ex. över- respektive undervikta vissa sektorer. Att växla mellan cykliskt och defensivt är en annan möjlighet. 

Däremot vill jag uppmana till allmän försiktighet när det kommer till att tajma marknaden. Använd sunt förnuft och tänk på att det kan vara klokt att ha kvar en grundexponering mot alla sektorer. Framtiden är som bekant oviss.

wysiwyg_image

5. Se över innehaven under sommaren

Sommarsemestern frigör förhoppningsvis tid för välförtjänt avkoppling och miljöombyte, men semestern erbjuder även en stund till att gå igenom portföljen i lugn och ro.

De flesta av oss har nämligen innehav som hängt med av en något oklar anledning.

Lek med tanken: om du hade 100 procent likvida medel idag, skulle du köpa exakt samma mix av bolag som portföljen ser ut just nu? Om inte, varför ska du då äga dessa nu?

Kanske är det dags att omvikta vissa positioner som inte riktigt fyller sin funktion i portföljen. Alternativt köpa mer av teman som fungerat väl.

Ta den tid du behöver, det är ingen stress. Större portföljbeslut behöver tid för reflektion.

wysiwyg_image

6. Logga inte in varje dag

En annan enkel tumregel för långsiktiga investerare är att undvika frestelsen att logga in på sin bank varje dag under sommaren och kolla ”om det har hänt något” i portföljen.

Vi alla har varit där någon gång, men risken är stor för att du börjar handla för mycket med en hög courtagenota som följd.

Bästa medicinen mot ”jag ska bara kolla snabbt”-tänket är disciplin och rutiner. Bestäm på förhand vilka dagar du ska logga in och kolla utvecklingen. Vanligen brukar tisdagar och torsdagar räcka. Eller mer sällan än så.

Kom ihåg att det faktiskt kan vara välgörande med en viss semester från börsen. Nya perspektiv kan erhållas och distansen skapar utrymme för reflektion.

wysiwyg_image

7. Fiska på sommarbörsen

Denna punkt motsäger till en viss del föregående punkt, men inga regler utan undantag. Det går nämligen inte att komma ifrån att sommarbörsen erbjuder stora möjligheter till fyndköp.

Dels torkar likviditeten upp i många småbolagsaktier, något som bäddar för goda fiskemöjligheter. Dels går många på semester och kopplar bort marknaden helt, vilket gör att positiva nyheterna kanske inte riktigt får det genomslag som de annars skulle ha fått.  

För aktienörden kan även sommaren vara ett ypperligt tillfälle för att läsa på om enskilda bolag, sektorer eller investeringsteman som annars inte har hunnits med i vardagen.

Men försök hitta balansen. Hela semestern ska självklart inte spenderas framför börsskärmen, men att titta in då och då behöver inte vara fel.

Om internetuppkoppling saknas finns alltid möjligheten till skambud med hjälp av långtidsorder – låt säljarna komma till dig, inte tvärtom. Tålamod är som bekant aktiefiskarens bäste vän. 

Christoffer Ahnemark

Inte medlem i Aktiespararna ännu? Missa inga analyser, kommentarer eller värdefulla råd - gå med redan idag!

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.