Du är här

2018-07-16

Stadig tillväxt för bioteknikbolaget

wysiwyg_image

Biotage verksamhet gynnas av den nuvarande valutasituationen med en relativt svag svensk krona. Nettoomsättningen ökade med drygt 20 procent under andra kvartalet, och med 9 procent till jämförbara valutakurser och justerat för förvärv.

Det framgår av bolagets delårsrapport.

"Biotage växer överlag snabbare än de marknader där Biotage är aktivt, vilket innebär att vi ökar vår marknadsandel", skriver bolaget vidare.

I Indien har Biotage vänt den negativa trenden och försäljningen i landet ökade med 170 procent under första halvåret.

Koncernens bruttomarginal uppgick under andra kvartalet till 61,2 procent (61,7), och för halvåret till 61,1 procent (61,3).

"Trots en något mindre fördelaktig fördelning av omsättningen mellan system och eftermarknadsprodukter än motsvarande period föregående år (49/51 procent jämfört med 48/52 procent) hölls bruttomarginalen för halvåret i stort sett oförändrad", skriver vd Torben Jörgensen i rapporten.

Rörelsemarginalen översteg 20 procent för både kvartalet och halvåret och uppgår nu till 16,4 procent i rullande genomsnitt för de senaste tre åren.

Integrationen av Biotages senaste förvärv, Horizon Technology följer plan och lönsamheten ökar.

I Kina har Biotage under lång tid mött tuff priskonkurrens på förbrukningsvaror från lokala aktörer.

"För att kunna ta marknadsandelar inom detta område har vi introducerat förbrukningsvaror för reningssystemet Isolera™ speciellt framtagna för den lokala marknaden. Försäljningen av dessa har börjat ta fart under kvartalet och vi ser fram emot att följa utvecklingen framöver", skriver Torben Jörgensen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.