Du är här

2017-09-05

Stängning på minus

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen har fortsatt trenden från måndagen med nedgång. Nordkorea är kvar i blickfånget.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde ned 0,3 procent till 1.547. På kontinenten var indexrörelserna överlag begränsade. Tyska DAX steg 0,6 procent med stöd av stark utveckling för hälsovård och biltillverkare.

Finans hade överlag en ny svag dag i Europa och i Stockholm noterades de fyra storbankerna ned mellan 0,8 och 1,0 procent. Tillsammans med ett fortsatt tapp om 0,8 procent för HM till kursen 197:50 kronor bidrog det till att sänka det svenska storbolagsindexet på tisdagen.

Den största förloraren inom OMXS30 var dock Electrolux som föll 1,7 procent efter att Pareto sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från behåll. Hård motvind från råvaror framöver pekades ut som anledningar rekommendationssänkningen.

Verkstadsbolagen ABB, Volvo och Sandvik hämmade indexnedgången med 0,7 till 0,9 procents kursökning. Vidare var läkemedelsbolaget Astra Zeneca upp i samma härad.

SAS lyfte dryga 6 procent efter ett klart bättre kvartalsresultat än väntat kombinerat med en höjd vinstprognos.

Millicom fortsatte upp 1,6 procent på tisdagen i spåren av uppgifterna om att aktivistfonden SCV håller på att bygga upp en post i bolaget. SCV:s syfte ska vara att driva på dels en exit ur Afrika, dels en strukturaffärsagenda.

Mycronic, som är en blankarfavorit, har fått en rekordorder på flera maskritarsystem från amerikanska Photronics. Totalt värde uppgår till 90-100 miljoner dollar. Mycronic-aktien rusade 19 procent.

Feelgood avancerade 13 procent. Hälsovårdsbolaget har tecknat ett rikstäckande samarbetsavtal med Systembolaget gällande företagshälsovård.

Sectra ökade 5,1 procent. Bolaget har fått en order på sin Pacs-lösning från Temple University Health Systems.

Elekta tappade 1,7 procent. Svenska Dagbladet rapporterar om att Stockholms Läns Landsting, SLL, uppmanar strålterapibolaget att göra uppehåll i delar av den pågående installationen på Nya Karolinska.

Forskningsbolaget WNT rasade 43 procent efter föreslagen företrädesemission.

Inom forskningsfältet har den nederländska mäklarfirman Kempen inlett bevakning av Wilson med köprekommendation och riktkurs 110 kronor. Bioteknikaktien steg med 3,2 procent till 87:75 kronor.

SEB Equities har höjt sin rekommendation för Attendo till behåll från sälj. Aktien var upp omkring 2 procent.

Sobi hjälptes av ett godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, för en reducerad doseringsfrekvens av Orfadin från två gånger till en gång dagligen för patienter som är fem år eller äldre. Aktien var upp 1,2 procent.

På makrofronten sade Nordkoreas FN-ambassadör i Geneve att landet nyligen har sänt ett "gåvopaket" till USA, och fler är att vänta i spåren av provokationer. Nordkorea förbereder sig enligt tidningsuppgifter för att skjuta upp en interkontinental ballistisk robot senare i veckan.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.