Du är här

2017-01-07

Stark motvind i Sydkorea

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 12 2016.

Stor politisk oro och ett allt svårare läge för landets jätteföretag gör att läget för Sydkorea just nu är extra osäkert. Men då ska vi inte glömma den osannolika resa landet har gjort under det senaste halvseklet.

I slutet av juli 1953 var det över. Eller, ja, ljudet av eld från gevär slutade att eka och stridsyxorna var formellt nedlagda. Det blodiga Koreakriget var till sin ända, även om varken Nord- eller Sydkorea signerat något fredsavtal. Vad som nu är en ekonomisk, teknologisk och industriell stormakt var längst ut på ruinens brant.

De första åren efter kriget var blytunga för Sydkorea. Landets BNP var bland de svagaste i världen, i klass med de länder som var mest utsatta i övriga Asien och i Afrika. Sedan hände något. På 1960-talet inträffade ”The Miracle on the Han River” som beskriver Sydkoreas enorma uppbyggnad. Från ingenting till exakt allting.

Ekonomisk hjälp togs utifrån, bland annat genom amerikanskt och japanskt kapital samt importerade råvaror samtidigt som regeringen fokuserade på att göra om upplägget till ett statligt kontrollerat, blandekonomiskt sådant med fokus på stor export.

Många olika femårsplaner sattes upp. Och det går inte att säga något annat än att samtliga idéer, som dåvarande premiärministern Chang Myon hade stor del i, kom att slå väl ut. Produktiviteten i landet kom att bli enorm, mycket tack vare landets rigorösa utbildnings­system, och från 1962–1989 växte BNP med cirka 8 procent i årstakt.

Sydkorea sköt i höjden – allra främst när det handlade om teknik- och elektronikutveckling, där koncerner som Samsung och LG växte enormt, men också genom byggande av fartyg och bilar. Hyundai är ett välkänt, etablerat varumärke inom det sistnämnda området.

I dag är Sydkorea världens elfte största ekonomi. Sydkorea har goda handelsavtal med både USA och EU-länderna. Styrräntan ligger på 1,25 procent. Den öppna arbetslösheten är förhållandevis låg, runt fyra procent. Valutan heter Won, och har varit drabbad av inflation genom årens lopp. En svensk krona är värd omkring 126 won. Landet, som nu har över 50 miljoner invånare, hyllas av många för sin oerhört fina utveckling.

Såväl exporten, navet i den stolta ekonomin, som importen är den sjätte största i världen. Syd­korea har inget särskilt stort utbud av naturresurser i grunden utan en stor del av landets export återfinns i elektronik- och IT-produkter, då nationen är ledande på tillverkningen av tv-apparater, smarttelefoner och bredband. Den landar på omkring 25 procent.

Sedan följer fordon och andra typer av maskiner, och Sydkorea är skickligt på att sälja såväl bilar som fraktfartyg.

Den sydkoreanska börsen, KOSPI, är ned runt 2 procent sett över det senaste året. Många av de stora, mäktiga sydkoreanska bolagen är styrda genom chaebol. Kortfattat innebär det att rika familjer och släkter, inte sällan med band till politiken, sitter vid rodret och styr bolagen. De tre största chaebolen, som är familjestyrda, hittar vi i Samsung, Hyundai och LG.

Merparten av de stora kolosserna har sitt huvudkontor i huvudstaden Seoul. Samsung har haft det motigt på sistone. Problemen med upphaussade telefonen Samsung Galaxy Note 7 som visat sig vara en säkerhetsrisk har visat sig vara stora, och har pressat aktien.

Det är inte det enda bekymmer som den sydkoreanska ekonomin har just nu. I slutet av oktober uppdagades en enorm, politisk korruptionsskandal som skakat om hela landet.

President Park Guen-Hye, som re­pre­sen­terar konservativa Saenu­ri-dang, misstänks ha pressat före­tags­ledarna för de stora konglomeraten, chaebolföretagen som ofta kan dra fördel av sina politiska kopplingar och kunna nyttja bland annat skatte­lättnader och få undantag från arbetsrätten, på flera hundra miljoner kronor i belopp som nära vännen, tillika Parks spirituella rådgivare, Choo Soon-Sil skulle få nyttja i sina välgörenhetsstiftelser.

Högt uppsatta chefer i Samsung, LG och Hyundai ska ha förhörts. Choo Soon-Sil greps nyligen eftersom hon misstänks för bedrägeri och maktmissbruk, då hon även ska ha fått ta del av många stats­ange­lä­genheter via Park Guen-Hye. Två av presidentens närmsta råd­givare har plockats in och själv har hon ställt sin plats till förfogande.

2017 står ett val för dörren i Syd­korea, och över en miljon människor har protesterat och krävt Park Guen-Hyes avgång efter att nyheterna om Choo Soon-Sil nått allmänheten. Park kommer att bli historisk – av vad som för henne är helt fel anledning. Hon väntas förhöras, som första president genom nationens historia, av åklagare.

Sydkoreansk lag förbjuder att en sittande president åtalas, men om hon avgår kan hon få möta riksrätt. Park Guen-Hyes aktuella mandat sträcker sig fram till februari 2018.

I ett försök att få ordning på torpet har hon genomfört flera förändringar i sin regeringsstyrka. Premiärminister Hwang Kyo-Ahn är en nyckelfigur som har tvingats lämna. Flera framstående personer, bland dem företagsledare för chaebolföretagen, sägs kunna bli indragna i utredningen.

De tio största chaebolföretagen utgör uppemot 80 procent av landets BNP, och givetvis är uppgifterna som blivit offentliga av minst lika stor skada för affärssektorn.

Protesterna har fortsatt att vara stora i landet, och många experter är övertygade om att skandalens omfång kommer att bli större fram­över. Notera att den redan är den största sett ur ett politiskt perspektiv på flera decennier. Demonstrationer och fortsatta, tyngre krav på park Guen-Hyes avgång lär följa. I Seoul har massvis av människor samlats för att visa sitt missnöje vid flera tillfällen.

Park Guen-Hye har bett om ursäkt till folket för hur hon hanterat situationen med Choo Soon-Sil, att hon har litat för mycket på sin nära vän och beskyller sig själv för det, men någon förlåtelse har hon knappast fått från folket hon representerar.

I stället har hennes siffror i opinionsundersökningar sjunkit drastiskt.

Orosmolnen är betydligt fler i Syd­korea, som hämtade sig efter att ha åkt på smällar i samband med den asiatiska finanskrisen på 1990-talet, men klarade sig undan en recession i samband med den globala motsvarigheten tio år senare.

Hanjin Shipping har ansökt om konkurs. Hanjin är Sydkoreas klart största rederiföretag, som riktar in sig på frakt till sjöss, och kvalar in sig på topp tio-listan i världen. Varvsbolaget Daewoo, näst störst i världen, är också pressat.

En annan viktig parameter att räkna in är landets handelsrelation med Kina. Den kinesiska ekonomin har bromsat in kraftigt, och det kan komma att påverka Syd­korea stort då Kina är sydkoreanernas överlägset största export- och importpartner följt av USA och Japan.

Sedan är det ett måste att inte förglömma det fortsatt ansträngda läget i regionen. Sydkorea är på pappret fortfarande i krig med Nordkorea och vid flera gånger har grannlandet provskjutit missiler som ska kunna såra Sydkorea och andra fiender.

Kim Jong Uns nyckfulla humör och agerande är något som ständigt oroar Park Geun-Hye och resten av världen.

De höga utbildningskraven sätter standarden på den framtida utvecklingen. Sydkorea ligger i toppskiktet i många viktiga mätningar, såsom förväntad livslängd och hur bra sjukvårdsverksamheten är.

Många saker talar för att Syd­korea kommer att växa ytterligare och sedan en tid tillbaka är landet av G20-slag. Men den politiska röran, ihop med utsatta storföretag, kan sätta käppar i utvecklings­hjulet.

Exporten sjönk från 572 miljarder dollar till 526 miljarder 2015. Turbulensen, med tanke på allt som har skett under 2016 och kommer att ske framöver, och volatiliteten lär fortsätta vara hög.

En ny finanskris kan, likt de tidigare, slå hårt mot landet. Det är ännu oklart vad Donald Trumps intåg som president i USA kommer att få för påverkan på ländernas relationer.

Det ska bli spännande att se Sydkoreas fortsatta resa, där ett lyckat vinter-OS i Pyeongchang 2018 skulle kunna ge en redan växande ekonomi en jätteboost. Likt den som nationen fick av det succéartade VM-slut­spelet i fotboll 2002.

Men först och främst gäller det för Park Guen-Hye att förbättra sin egen och landets politiska situation. Det stundande valet i december 2017 kommer att bli en monumental vägvisare för framtiden. Återstår att se om den nuvarande president blir den som leder Syd­korea in i en ny era.

Uppdatering: I början av december, efter tidningens pressläggning, klev Park Guen-Hye av presidentposten tillfälligt sedan det sydkoreanska parlamentet röstat ja till att ställa henne inför riksrätt. Utredning av korruptionshärvan pågår för fullt. Premiärminister Hwang Kyo-Ahn, som sparkades ut ur regeringen men fick återvända eftersom det inte gick att komma överens om någon ersättare, agerar tillförordnad president.

David Flatbacke-Karlsson

 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.