Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-30

Starkt kvartal av skogsbolaget – men aktien vänder ned

wysiwyg_image

Skogsbolaget SCA:s ebitda-resultat blev 1.549 miljoner kronor (1.049) för det tredje kvartalet 2018.

Ebitda-marginalen blev 32,5 procent (24,8).

Rörelseresultatet uppgick till 1.226 miljoner kronor (776).

Försäljningen uppgick till 4.759 miljoner kronor för perioden (4.231). Det innebär en försäljningstillväxt på 12 procent, varav pris/mix 14 procent, volym -9 procent och valuta 7 procent.

Vinst före skatt blev 1.218 miljoner kronor (765).

"Kvaliteten är bättre"

Skogsbolaget SCA stora investeringsprojekt i en ökning av massakapaciteten vid anläggningen i Östrand har utvecklats enligt plan. Bolaget räknar med att produktionsvolymen under 2018 ska vara i nivå med fjolårets volymer, med produktion på full kapacitet för helåret 2020. Hittills har bolaget nått 60-70 procent av den planerade kapaciteten.

"Kvaliteten på den producerade massan har varit riktigt bra och stabil redan från början. Kvaliteten är bättre än i den gamla maskinen", sade vd Ulf Larsson på tisdagens telefonkonferens och upprepade därmed budskapet från halvårsrapporten, då produktionen nyligen hade inletts.

SCA investerar 7,8 miljarder kronor i Östrand för att mer än fördubbla produktionskapaciteten av blekt barrsulfatmassa till 900.000 ton årligen. Hittills har bolaget använt 7,1 miljarder kronor, 90 procent, av den totala budgeten. Investeringen finansieras med bolagets kassaflöde.

Massapriserna har varit stabila på rekordhöga nivåer i fyra månader och någon förändring av detta väntar SCA inte i närtid.

"Efterfrågan är stark och någon ny produktionskapacitet väntas inte tas i bruk den närmaste tiden. Det känns stabilt", sade SCA-vd:n om prisutvecklingen.

Bolaget säljer för närvarande all massa från Östrand i Europa, där kunderna tidigare har lidit brist då bolaget driftsatte den nya anläggningen.

"Vi säljer allt vi kan producera i Europa. På lite längre sikt räknar vi med att sälja även till USA och Asien", sade Ulf Larsson.

Stabila priser ser SCA också för sågade trävaror.

"Vi har sett stigande priser under 14 kvartal i rad. Den underliggande efterfrågan är fortsatt stark och våra lager är låga. Vi känner att marknaden är stabil", sade Ulf Larsson, som dock påminde om att årets avslutning normalt är säsongsmässigt svagare.

För affärsområdet Papper har SCA aviserat prishöjningar om 6-8 procent för tryckpapper från och med årsskiftet.

"Det är lika mycket som vi aviserade per den 1 juli, höjningar som accepterades av marknaden."

Hur länge den starkare tyckpappersmarknaden ska vara stabil är dock en öppen fråga.

"Strukturellt minskar efterfrågan fortfarande i ungefär samma hastighet som tidigare. Just nu har vi en sund balans mellan utbud och efterfrågan. Hur länge ska den bestå? Det vet jag inte, kanske ett par kvartal - men det beror på hur mycket produktionskapacitet som läggs ned", sade SCA:s vd.

Även för förpackningsråvaran kraftliner har prishöjningar genomförts. Priserna har höjts under det tredje kvartalet.

 

Berg-och-dalbana för aktien

Inledningsvis klättrade SCA flera procent på börsen, men vid 10-tiden hade uppgången stannat av lite. Kursen noterades cirka 3 procent upp. Strax före lunch hade aktien vänt ned och backat cirka 2 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.