Du är här

2017-12-14

Stockholmsbörsen stoppar handelsröra

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen inför en ny marknadsmodell för initialt elva illikvida aktier, däribland MTG A, Midsona A och Hufvudstaden C. Åtgärden följer i spåren av rejäla kurssvängningar i vissa A-aktier för att göra handeln "mindre sårbar för incidenter eller manipulationsförsök".

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Handeln i dessa aktier kommer inte längre att ske kontinuerligt, utan genom tre auktioner under handelsdagen, en vid öppning, en kring klockan 13.30 och en vid marknadens stängning", skriver Nasdaq.

Förutsatt klartecken från Finansinspektionen kommer den så kallade "Auction Only"-marknaden att lanseras den 22 januari nästa år. Efter diskussioner med marknadens aktörer, och i syfte att skydda både investerare och det generella förtroendet för marknaderna, har Nasdaq kommit fram till det nya förfarandet med auktioner för de illikvida aktierna.

"Auktionerna kommer att fungera på samma sätt som de öppningsauktioner som sätter dagens första och sista kursnotering för alla aktier, så förfarandet är beprövat och välkänt för marknadens aktörer. Den som vill köpa eller sälja aktier kan registrera order precis på samma sätt som tidigare, men avslut sker genom tidsbestämda auktioner i stället för kontinuerligt", skriver Nasdaq.

Förhoppningen är att detta förfarande ska ge en säkrare prisinformation samt "göra handeln mindre sårbar för incidenter eller manipulationsförsök", skriver Nasdaq som pekar på tidigare problem exempelvis i Hufvudstaden C-handeln.

wysiwyg_image

Här är aktierna som berörs. Källa: Nyhetsbyrån Direkt.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.