Du är här

2017-08-30

Storbanken inleder starkt på avvaktande USA-börs

Börserna i New York inledde onsdagens handel näst intill oförändrade medan BNP-data bidrog till att dollarn stärktes.

Omkring klockan 16.15 hade däremot tekniktunga Nasdaq avancerat 0,4 procent till nivån 6.325.

Sämsta sektorerna inom det breda S&P 500-indexet var kraft och fastigheter. Även energi och telekom tappade.

Finanssektorns vinnare var Bank of America och Citigroup. Bolagens aktier klättrade 1,4 och 1,1 procent.

Miljardären Warren Buffet tillkännagav på tisdagen att hans investmentbolag Berkshire Hathaway omvandlat sina preferensaktier till 700 miljoner stamaktier i Bank of America. Investmentbolaget blev då största ägare i banken med ett ägande omkring 7 procent.

Bland enskilda aktier handlades läkemedelsbolagen Incyte och Eli Lilly 3,5 respektive 1,9 procent högre. Bolagen meddelade på onsdagen att de har för avsikt att lämna in en ny ansökan till FDA innan januari 2018 för preparatet Baricitnib, som ska behandla ledgångsreumatism. Den nya ansökan kommer innehålla ny säkerhets- och effektivitetsdata.

Flera av eftersläntrarna i S&P var oljerelaterade bolag. Hess retirerade 1,7 procent, tätt följt av Marathon Oil och Range Resources.

Det kan komma att ta tid för den amerikanska oljeproduktionen att återhämta sig efter stormen Harvey som är den största smäll som har drabbat den amerikanska skifferoljeproduktionen som tog fart för ett decennium sedan, skriver The Wall Street Journal.

Stormen har stängt ned en betydande andel av skifferoljeproduktionen i Texas. Mätt som andel av USA:s totala oljeproduktion innebär nedstängningen ett 15-procentigt bortfall.

USA:s energidepartement, DOE, visade att de amerikanska lagren av råolja sjönk 5,4 miljoner fat förra veckan, mot väntade -1,9 miljoner fat.

Data över USA:s bruttonationalprodukt bidrog till att dollarn fick en skjuts, men den föll senare tillbaka. USA:s BNP ökade med 3,0 procent i beräknad årstakt under andra kvartalet visar den andra beräkningen från det amerikanska handelsdepartementet.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker att BNP skulle ha ökat med 2,7 procent. Det första estimatet visade en ökning med 2,6 procent.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 1 punkt till 2,14 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.