Du är här

2017-08-07

Storbanken: "Så kan Swedbank gynnas av Riksbanken"

Swedbank är den bank som är störst exponerad för en förbättring av räntenettot när Riksbanken relativt snart kan väntas börja höja reporäntan.

Det skriver Goldman Sachs i den analys där Swedbank höjs till köp, från neutral, med ny riktkurs om 261 kronor, upp från 258.

Investmentbanken lyfter fram att Swedbank redovisade ett starkt andra kvartal, att förväntningarna på bankens räntenetto är låga och att bankens aktie, som enda inom den nordiska sektorn, handlas under historiskt snitt sett till p/e-talet.

"Medan räntenettotillväxtförväntningarna för banken är de lägsta inom Sverige tror vi att banken är störst exponerad mot de högre räntor som våra ekonomer tror kommer under det första kvartalet 2018 (före konsensus), till följd av de robusta ekonomiska utsikterna", skriver Goldman Sachs.

Riksbankens reporäntebana pekar mot en första höjning under det tredje kvartalet 2018.

Nordea har samtidigt sänkts till behåll från köp och har således även plockats bort från investmentbankens lista med starka köpcase, den så kallade Conviction Buy-listan, med neddragen riktkurs till 120 kronor (137).

Som anledning till sänkningen nämns inte minst Nordeas svaga utveckling under de senaste kvartalen. Goldman lyfter fram att kostnadsutvecklingen varit mer negativ än förväntat i spåren av it-transformeringsprogrammet. Även om banken hållit guidningen för 2016-2018 oförändrad anser Goldman Sachs att kostnadsökningen på senare tid "höjt osäkerheten".

För SEB och SHB upprepas rekommendationen neutral med riktkurser om 121 (124) respektive 141 (148) kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.