Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-16

Svag start på veckan

Stockholmsbörsen backade i måndagshandeln, även om indexändringarna var högst begränsade.

Ett högre kopparpris hjälpte gruvbolagen och även rekommendationer gav stöd på sina håll. En vinstvarning tyngde samtidigt Husqvarna.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 0,2 procent till 1.638 och omsättningen på Stockholmsbörsen stannade till slut på 12 miljarder kronor.

Madridbörsen var en av de svagare i Europa och tyngdes på måndagen av ett oklart svar från den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont. Enligt honom har det katalanska parlamentet efter folkomröstningen ett mandat att utropa självständighet men valt att skjuta upp detta. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sade att landet nu tar de första stegen mot att aktivera artikel 155, som reglerar centralregeringens befogenheter att upphäva en regions självstyre.

Nordsjöoljan Brent steg upp till 58-dollarsnivån. Irakiska regeringsstyrkor uppges ha tagit kontroll över stora områden i regionen Kirkuk, inklusive oljefält. Basmetallpriser har också stigit på bred front, bland annat har kopparn lyft över nivån 7.000 dollar per ton.

Inom råvarurelaterat lyfte Boliden 1,4 procent och Lundin Mining var upp 2,4 procent.

Aktierna i Fingerprint Cards skakade till på eftermiddagen efter en Bloomberg-artikel som berättade att en möjlig budgivare på bolaget hänvisats till huvudägaren Johan Carlström, för att sedan förlora intresset. Fingerprint Cards stängde upp 0,8 procent.

Exane BNP Paribas har sänkt sin rekommendation för Assa Abloy till neutral från outperform. Låsjätten tappade 1 procent och H&M tyngde också storbolagsindexet med att tappa lika mycket. Electrolux föll 1,4 procent.

Husqvarna tappade 4,9 procent sedan bolaget meddelat att divisionen Consumer Brands kommer att minska sin affärsvolym avsevärt hos en av sina största amerikanska detaljhandelskunder. På grund av den minskade volymen väntas divisionens nettoomsättning under 2018 minska med cirka 1 miljard svenska kronor jämfört med 2017.

Karolinska Development stack upp hela 20 procent efter besked om att det kommer att öka det bokförda värdet på portföljbolaget Umecrine Cognition med 196 miljoner kronor i kommande rapport.

Crunchfish lyfte 21 procent då styrelseordförande Joachim Samuelsson rapporterat in ett antal köp av aktier för miljonbelopp.

En annan ägarförändring var att Lars Wingefors, som figurerat på Di Digitals lista över techmiljardärer, enligt tidningen sålt alla sina aktier i ljudboksföretaget Storytel. Posten var värd cirka 33 miljoner kronor och Storytel backade 2,5 procent.

Kambi lyfte 6,6 procent till 76:75 kronor med Nordea som stor nettoköpare, sedan bankens analysavdelning inlett bevakning av spelbolagsunderleverantören med rekommendationen köp och 100 kronor i riktkurs.

Carnegie sänkte på fredagseftermiddagen ögonsensorbolaget Tobii till behåll från köp. Riktkursen sattes samtidigt till 50 kronor och aktien fortsatte på måndagen ned 5,6 procent till 43:60 kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.