Du är här

2017-06-05

Svagare orderingång i Nordamerika – Volvos aktie tappar

Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika i maj var klart lägre än vad analytikerna hade räknat med och innebär ett hack i återhämtningstrenden på den nordamerikanska marknaden, menar analytiker.

RBC Capital Markets konstaterar att den svaga statistiken sannolikt kommer att skapa debatt kring marknadstrenden i Nordamerika.

"Vi fortsätter dock att se 2017 som året då marknaden bottnar ur", skriver RBC i en kommentar.

Även Swedbank noterar att majsiffran avviker från den senaste tidens utveckling.

"Orderingången i maj utgör ett visst bakslag för ordertrenden under föregående månader, men vi ändrar inte vår uppfattning om att den amerikanska Class 8-lastbilsmarknaden är i en återhämtningsfas", skriver Swedbank i ett morgonbrev.

Enligt ACT Research uppgick orderingången på Class 8-lastbilar till 16.800 fordon i maj, vilket var en nedgång på omkring 30 procent jämfört med i april.

"Nedgången kan delvis förklaras av att maj är säsongsmässigt svagare, men vi hade fortfarande räknat med en siffra närmare 20.000 lastbilar", skriver Swedbank.

Siffran, som är preliminär, var också avsevärt lägre än Wells Fargos förväntningar som i snitt låg på en orderingång på 22.500 fordon.

Volvo hade vid 9.40-tiden backat 1,2 procent på Stockholmsbörsen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.