Du är här

2017-09-15

Svagt nedåt i USA

wysiwyg_image

USA-börserna vände svagt nedåt i den tidiga handeln på torsdagen. Oron kring Nordkorea fanns kvar på tapeten och bland de stora förlorarna för dagen fanns sportklädestillverkaren Under Armour (-0,9 procent) och juveleraren Tiffany (-4,8 procent).

Svängigt värre var det för aktien Equifax, som först rasade hela 9,5 procent efter att ha specificerat vilka svaga punkter i programvaran som hackare använt för att stjäla användardata från hela 143 miljoner amerikanska kunder. Senare under handeln återhämtade sig dock aktien kraftigt och vid stängning var kursen i stort sett oförändrad från dagen före.

Oron kring Nordkorea fortsatte. USA:s utrikesminister Rex Tillerson lade press på Kina att minska oljeexporten i ett försök att få Nordkoreas ledare Kim Jong Un till förhandlingar. Detta sedan Kim nu hotat att "sänka Japan i havet" med en kärnvapenattack, och dessutom förvandla USA till "aska och mörker" för att landet ställt sig bakom de senaste FN-resolutionerna mot Nordkorea.

Tecken syns nu också på att landet sägs uppvisa tecken på att förbereda ännu en robotuppskjutning, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till Nikkei. Asahi rapporterar att förberedelserna, som kan gälla en raket driven av flytande bränsle, kan syfta till en interkontinental ballistisk robot av typen Hwasong-14.

Amerikanska aktier bjöd på torsdagen annars på spridda skurar: uppgångar såväl som kursfall. Bolag som säljer konsumentvaror, som kläder och livsmedel, pressades sedan regeringen uppgett att konsumentpriserna stigit under augusti - något som kan tyda på stigande inflation och kan tvinga Federal Reserve att höja styrräntorna snabbare än de skulle önskat. Det skulle i sin tur kunna bromsa in den amerikanska ekonomin.

Sportklädesmärket Under Armour backade och lågbudgetkedjan Ross Stores handlades ned 1,5 procent. Coca-Cola backade 1,6 procent och en annan gigant, Amazon, föll tillbaka 0,7 procent. Ett större kursfall drabbade juvelkedjan Tiffany, som föll hela 4,7 procent sedan en av bolagets största ägare, Qatar's investment fund, berättat att de sålt delar av sitt innehav i Tiffany's.

Sett till enstaka branscher i USA fanns de största förlusterna i flera fall inom sällanköpsvaror, IT och telekom. Facebook backade 1,2 procent, medan Macy's tappade 2,9 procent och Nordstrom 2,1 procent.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,2 procent till 22.203. S&P 500 var i stället marginellt lägre, ned 0,1 procent till 2.496, och det mer teknikorienterade Nasdaqs kompositindex tappade 0,5 procent till 6.429.

Bloomberg Consumer Comfort index över konsumentförtroendet i USA sjönk till 51,9 i förra veckan, att jämföra med 52,6 veckan före.

Amerikansk KPI kom in något högre än väntat i augusti. Konsumentpriserna steg 0,4 procent i augusti jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad i fjol steg KPI med 1,9 procent. Analytikerna hade räknat med 0,3 procent jämfört med i juli och en uppgång med 1,8 procent jämfört med samma månad i fjol.

Kärn-KPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,2 procent i augusti, och ökade 1,7 procent jämfört med samma månad i fjol. Analytiker hade räknat med kärn-KPI skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med månaden före och ha stigit 1,6 procent jämfört med samma månad i fjol.

Johnny Bo Jakobsen på Nordea skrev i en kommentar att den senaste tidens tröghet i KPI ser ut att ha gett med sig men ännu inte vänt. Han skrev att övergående faktorer fortsatt spelar en betydlig roll. Exklusive priser på sjukvård, mobiltelefonitjänster, hotellrum och fordon, kategorier som visat på ovanliga nedgångar senaste tiden, var kärn-KPI 2,4 procent i årstakt i augusti.

"Den senaste tidens svaghet i dessa faktorer är inte nödvändigtvis bevis på cyklisk svaghet i ekonomin", skrev han.

Dollarn noterades under torsdagskvällen till omkring 110:42 mot yenen och 1:1907 mot euron.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var oförändrad vid 2,19 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.