Du är här

2017-09-19

Sverige ledande på kunskapsintensiv tjänstesektor

wysiwyg_image

I Sverige finns 53,2 procent av alla sysselsatta inom kunskapsintensiv tjänstesektor 2016. Det är den högsta andelen av alla länder som ingår i European Labor Force Survey.

Det framgår av ett pressmeddelande från Almega, som har sammanställt data från Eurostat.

"Sverige har genomgått en strukturell omvandling där tjänsteinnehållet blir allt större och där andelen tjänster i exporten stadigt ökat. Därför är det i tjänstesektorn jobben i allt högre grad växer fram", säger Anna-Karin Hatt, vd på Almega.

Hon ser dock många utmaningar att lösa för att Sverige fullt ut ska kunna dra nytta av den kraft som finns i tjänstesektorn. Brist på personal med rätt kompetens är ett hinder som har identifierats, och Almega fastslår att Sverige behöver förstärka möjligheterna till kompetensinvandring.

"Utvecklingen går snabbt mot en alltmer internationell tjänstesektor där både företag och medarbetare rör sig över gränserna. Sverige måste därför vara ett öppet och attraktivt land för internationella talanger, annars riskerar arbetskraften att söka sig till andra länder med bättre förutsättningar", säger Anna-Karin Hatt.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.