Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-17

SVERIGE: NU UNDER 100 COVID-PATIENTER PÅ IVA - SOCIALSTYRELSEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Antalet personer i behov av intensivvård i Sverige på grund av covid-19 har rört sig under 100. Men totalt är intensivvårdsbehovet på en "hög nivå" med omkring 20 procents ledig IVA-kapacitet i riket.

Det sade Natalia Borg, avdelningschef på Socialstyrelsen, under torsdagseftermiddagens myndighetspresskonferens.

Knappa 400 av de nära 500 intensivvårdsplatserna i riket är besuttna i dagsläget och regionerna kommer enligt henne "behöva hjälpas åt under sommaren". Detta för att "möjliggöra intensivvård", angav hon.

Totalt är det drygt 300 personer i Sverige som får någon typ av sjukhusvård på grund av covid-19.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, noterade att antalet nyinlagda på IVA på grund av covid-19 följer den allmänt nedåtgående trenden om än vården är fortsatt pressad. Smittspridningen, trots passus för vissa dataproblem, sade han förefaller ha varit 130 per 100.000 invånare under vecka 22 och 23.

Folkhälsomyndigheten släppte under våren en konkretisering av anpassning av smittskyddsåtgärder beroende på olika nivåer i smittspridningen.

För mellannivån (2) av de tre nivåerna, motsvarande där regeringen tänker sig Sverige ska vara i juli för den fortsatta återöppningen, angavs fyra parametrar. En incidens på 14 dagar under 200 per 100.000 invånare, totalt sett färre än 300 personer i slutenvård på grund av covid19 varav färre än 70 i behov av intensivvård. Därtill angavs det att mer än halva den vuxna befolkningen behövde ha fått en vaccindos.

Sverige har just nått över en vaccinering om 50 procent av befolkningen med minst en dos och bedömningen är att vaccineringen når 75 procent i juli.

För att röra sig ned i Folkhälsomyndighetens nivå 1 krävs en 14-dagarsincidens under 50 per 100.000 invånare. Färre än 100 i slutenvård varav under 25 covid-patienter i behov av intensivvård. Därtill angav Folkhälsomyndigheten att vaccinationstäckningen behöver vara åtminstone 70 procent.

Hela Sveriges vuxna befolkning ska erbjudas vaccinering senast i början av september. Därtill ska Folkhälsomyndigheten inom kort meddela ett ställningstagande runt barnvaccinering.

Folkhälsomyndigheten har tidigare i denna vecka förlängt de allmänna råden om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 till och med den 30 september.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.