Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-01

Swedbank: PMI backade till 64,4 i oktober - robust tillväxt trots utbudsstörningar

· PMI-total sjönk marginellt i oktober till 64,4 från 64,7 i september och är femtonde månaden i rad som indexet är över det historiska snittet (54,7). Svensk industri förefaller ha stått emot en ökad brist på insatsvaror och störningar i de globala leveransflödena väl och uppvisar en högre aktivitetsnivå i oktober jämfört med i eurozonen där PMI har nått den lägsta nivån sedan i vintras, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

  • Delindex för produktion svarade för det största negativa bidraget till PMI-total följt av lagerinköp och leveranstider medan index för sysselsättning gav det största positiva bidraget till PMI och stärker bilden av ett ökat nyanställningsbehov i industrin.  
  • Index för planerad produktion för närmaste halvåret är kvar på höga nivåer (73,7 i oktober), vilket tyder på att industriföretagen har en fortsatt positiv syn om konjunkturen.  
  • Kostnadstrycket i industrin har tilltagit ytterligare under hösten. Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser nådde en ny rekordnivå i oktober (98,1), vilket talar för fortsatt höga producentprisökningar de närmaste månaderna och på sikt ett ökat inflationstryck, säger Jörgen Kennemar.  

Inköpschefsindex (PMI - Purchasing Managers Index) är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn. Målet med PMI är att snabbt mäta den rådande konjunkturen. Varje månad inhämtas konjunkturstatistik från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin publiceras den första bankdagen varje månad kl. 08:30 och Inköpschefsindex för tjänstesektorn publiceras den tredje bankdagen varje månad kl. 08:30. Undersökningen gjordes mellan 10-27 oktober.

Nästa publicering av Inköpschefsindex: onsdagen den 1 december 2021

Kontakt:
Jörgen Kennemar, Swedbank Group Corporate Communication, tfn 070-643 83 29, jorgen.kennemar@swedbank.se
Anna Sjöblom, Silf, tfn 073-518 70 11, ansj@silf.se
Ralf Bagner, presskommunikatör Swedbank, tfn 073-042 16 49, ralf.bagner@swedbank.se

Författare Cision