Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-14

TELE2/TELENOR: KAN BRYTA MOT LAGEN MED 5G-NÄT ENL PTS - MEDIA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Post- och telestyrelsen (PTS) hävdar att Tele2 och Telenor kan bryta mot lagen eftersom bolaget använder frekvenser som man inte har fått tillstånd för, rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till nyhetsbrevet Telekomnyheterna.

I sin svenska 5G-utrullning använder Tele2 och Telenor frekvenser för en gammal teknik som köps in från ett dotterbolag till det gemensamägda bolaget Net4Mobility.

Enligt PTS finns det skäl att misstänka att Tele2 och Telenor i och med upplägget bryter mot kravet på medgivande vid uthyrning eller överlåtelse av frekvenser i lagen om elektronisk kommunikation. I en underrättelse skriver PTS att Net4Mobility ska upphöra med användningen för att efterleva kraven.

Bolagen har anmodats yttra sig före den 3 september annars kan PTS komma att meddela "de förelägganden och förbud som behövs för att rättelse ska ske", skriver DN.

Tele2:s chefsjurist Stefan Backman är "förvånad" över PTS agerande och menar att det rör sig om rena formalia som inte ändrar något beträffande bolagets satsning på 5G och inte påverkar konkurrensen på marknaden.

"Om vi anser att detta är principiellt viktigt kan vi överklaga ett föreläggande i domstol. Annars kanske vi helt enkelt gör en ansökan, jag kan inte se annat än att den skulle godkännas, säger Stefan Backman till tidningen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.