Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-16

Tennis + finans = sant

wysiwyg_image

Aktiespararna gör succé på Stockholm Open. För första gången är Aktiespararna sponsor på den anrika tennisturneringen Intrum Stockholm Open. Satsningen har redan gjort succé – och lockat hundratals tennisentusiaster till Aktiespararnas monter i Kungliga tennishallen i Stockholm.

– Det känns så klart roligt att välkomna så många tennisentusiaster till Aktiespararna. Nu vet vi att passion för tennis betyder passion för aktier och sparande, säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.

Under hela veckan pågår spännande diskussioner om sparande, ekonomin, tillväxt och såklart aktier i Aktiespararnas monter, där även premiumtjänsten Messenger, som ger prenumeranterna analyser i realtid, demonstreras.

En höjdpunkt hittills är månadens medlemsdag, med proffsföreläsningar i kombination med proffstennis, med nära 500 personer aktiesparare i publiken.

Nordeas chefekonom Annika Winsths föredrag berörde såväl hållbarhet som penningpolitik med fokus på den svenska ekonomin. Hon varnade också för Riksbankens räntesänkningar. 

– På kort sikt är detta bra för konjunkturen. På lång sikt bygger vi risker.

Chefekonomen delade också med sig av sitt bästa tips till den som vill hänga med i vad som händer i världsekonomin. 

– Om ni ska kolla en grej så är det (den amerikanska centralbanken) Fed. Det är Fed som basar över pengarna.

Många tror att lågkonjunkturen knackar på dörren. Men det finns ingen anledning till panik, enligt Annika Winsth.

– Vi har en lågkonjunktur i Sverige. Många tycker att det är ett otäckt ord men vi är precis under de normala nivåerna.

 

Peter Malmqvist, chef för Analysguiden, tog pulsen på börsen. Tipset är att vi nog inte ska vara så giriga och förvänta oss de genomsnittliga 11 procenten avkastning som vi sett de senaste decennierna. Däremot är han fortsatt en förespråkare för att investera sina pengar i aktier.

– Under hela min tid som analytiker har börsen gått upp, därför gillar jag det långa perspektivet.

Han analyserade också den låga räntan och hur den påverkar den svenska kronan, som han räknar med kommer att fortsätta vara svag.

Han pekade också på att det är USA som får mest stryk i handelskriget mot Kina.

– USA är förlorare i handelskriget.

 

Entreprenören Ola Lauritzson, aktuell med boken ”Tre steg till ekonomisk oberoende” och ledamot i Aktiespararnas styrelse, berättade om vägen till att leva på en passiv inkomst.

Genom åren har vi haft en fantastisk värdetillväxt på aktier men att ge sig på att försöka tajma börsuppgångar och börsnedgångar är det väldigt få som lyckas med. Spara månatligt så fångar du både toppar och dalar, enligt Ola Lauritzson.

Även Simon Aspelin, tidigare tennisproffset, höll ett uppskattat föredrag om både tennis och tennisspelares syn på ekonomi.

SE ÄVEN: Olas "sedelpress"

Simon Aspelin har studerat ekonomi och arbetade tidigare även för ett kapitalförvaltningsbolag med fokus på idrottares kapitalplaceringar. I dag jobbar han med Stockholm Open.

– Det här är mitt sjätte år, fjärde som turneringschef. Jag har alltid haft ett intresse för finansbranschen.

En elitidrottares karriär är betydligt kortare än en yrkesverksam, därför är goda råd dyra.

– Många idrottare har en kort karriär och behöver därför säkra att de har bra finansiella rådgivare.

Även representanter för George Johnston, Carl Data Solutions, Fredrika Gullfot, Simris Alg, Fredrik Källgren, Kameo Sverige, Mikael Holmberg, Raketech, Marcus Johansson Prakt, Quartier Properties och Anna Söderlund, Calmark bidrog med företagspresentationer.

Följ oss på Instagram för uppdateringar från Intrum Stockholm Open.  

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.