Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-10

Transportindex visar vägen

wysiwyg_image

Transportindex visar vägen

Börsen tenderar till att lägga stor vikt vid ledande indikatorer då de ger en hint om hur ekonomin utvecklas och därmed i slutändan möjligheten för börsbolagen att kunna tjäna pengar. Det finns otaliga indikatorer att studera och vi har i de senaste tidningarna gått igenom några av de vanligare indikatorerna som marknaden tenderar att hålla ett öga på såsom exempelvis Inköpschefsindex, IFO-index och kopparpriset. En annan vanligt förekommande indikator, nu för att mäta humöret på amerikansk ekonomi, är Dow Jones Transportation som är ett börsindex bestående av 20 transportaktier i USA.

Indexet är faktiskt det äldsta amerikanska aktieindexet och skapades 1884 av Charles Dow, medgrundare av Dow Jones and Company. Till en början bestod indexet av elva bolag, varav nio var järnvägsbolag. Idag är även bolag inom flyg, lastbilar, fraktfartyg, logistik och leveransservice inkluderade i bolagskompositionen.

Som investerare finns det en poäng att hålla koll på detta transportindex då det historiskt varit en bra konjunkturmätare. När bolag investerar mer och hushållen konsumerar mer gynnar det transportbolagen då efterfrågan ökar för deras tjänster att frakta en vara från punkt A till B.

wysiwyg_image

Om vi studerar kursgrafen bör vi tolka den stigande trenden som vi har bakom oss, givetvis med vissa farthinder på vägen, som ett kvitto på den goda ekonomisk tillväxt som varit och där transportsektorn gått på högvarv.

Att indexet rört sig sidledes senaste åren och till och med trendat nedåt senaste året bör ses i ljuset av handelskriget och den utbredda konjunkturoro som råder. Marknaden räds helt enkelt att investeringsviljan hos bolagen ska minska och att den amerikanska konsumenten inte kommer att vara lika köpglad som tidigare.

Som en ledande indikator blir således den fortsatt rörelsen i kursgrafen intressant att följa. Transportindex ses som en relevant och intressant sentimentindikator och vänder vi nedåt härifrån skulle det indikera sämre tider i den amerikanska ekonomin. Skulle indexet däremot vända upp, ja då bör det ses som ett tecken på att ekonomin uppvisar en gryende formkurva.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.